Robogj a ligetbe

2009.05.24. 10:25

Robogózni jó. Aki ezt már tudja, annak azért, aki még nem is sejti, annak pedig azért érdemes kimenni a városligeti műjégpályára, az első magyar robogófesztivál helyszínére. A városi közlekedés kényelmes, gyors, dugó- és menetrendfüggetlen módja nem csupán praktikus szempontok miatt érdekes. Pompás móka is egyben.

Aki nem hisz nekem, az a műjégpálya közepére kijelölt próbapályán maga is kipróbálhatja a zümmögő, dörmögő vagy épp tökéletes csendben suhanó robikat. Igen, van kint elektromos bringa is, a hangfelismerő verseny játékosainak ez okozta a legnagyobb nehézséget, ugyanis kettő ilyen is felállt a színpadra. A síri csend hangjai pedig meglehetősen egyformának tűntek.

A további programok között is rengeteg olyat találni, amihez nem is kell saját robogó. Nemcsak hang, de alkatrészfelismerő versenyt is hirdettek a rendezők, de vasárnap lesz gumigurító vetélkedő és szavazni lehet a robogó-szépségversenyre benevezett gépekre is.

A Monitoring vezetéstechnikai bemutatóján a hirtelen fékezés, a kikerülés és csúszós felületen közlekedés fortélyait lehet ellesni, míg a streetfighter show-n inkább csak a bámészkodás ajánlott, mint hogy magunk is utánozzuk a gyakorlatokat.

A robogós divatbemutatón a bőr és cordura kabátokból, eső- és nyári ruhákból, bukósisakokból, csizmákból és kesztyűkből válogathatnak azok, akik szeretnek a legújabb divat szerinti motoros cuccokba öltözni - vagy a jelmezes szexpartikon különleges szettbe bújni.

Ezen kívül importőrök és kereskedők standjain lehet a legújabb, 2009-es robogókat megtapogatni. Természetesen kiköltözött a műjégre a Vespa klub is, míg a régi időket egy oldtimer sátor idézi. Itt egy káprázatos, 1960-as Panni robogó mellett egy szépen restaurált Berva és egy Solex segédmotoros kerékpár álldogál. Sokat elmond róluk, hogy együttes teljesítményük nem éri el a 4 lóerőt.

Mindenki benevezhet a Hungaroring Motoros Akadémia ügyességi versenyére, aki saját robogóval érkezik - bár az nem hátrány, ha a kiállított öregeknél egy picit erősebb a gép. Igaz, ezen a vetélkedőn nem a gyorsaság a legfontosabb, hanem az, hogy a kijelölt pályát a bóják érintése nélkül, lehetőleg hibátlanul teljesítse a versenyző.

Akit mégis inkább a száguldás vonz, annak a 40-es versenyt ajánlanám. Itt az a feladat, hogy a versenyző a segédmotoros kerékpárok KRESZ szerint megengedett legnagyobb sebességével döngessen el a trafipax előtt úgy, hogy előtte robogójának kilométeróráját leragasztották. Aki tud pont 40-nel robogni, az nyer.

Persze néhány bátortalan robogósnak ez a tempó is túlzottan hajmeresztő lehet: nekik ott a Frédi Béni vetélkedő, ahol a motorokat be se kell indítani. Itt az lesz az első, aki a leggyorsabban tudja a két kőkorszaki szaki stílusában, lábbal hajtani a robogóját.

Ezeken kívül gyerekprogramok, gokart, motor és miniquadozás várja a kilátogatókat, akik a jótékonysági tombolán akár egy új robogót is nyerhetnek. Nem is akármilyet: az Aprilia SR50Lc Talmácsi Gábor világbajnoki versenygépének replikája. A programról további információk a helyszínen vagy a www.robogofesztival.hu weboldalon.