Kihátrált mögüle a Balatonring

2010.06.07. 14:19

Meglepő fordulat a Racing Menedzsment kontra Németh Balázs vitában: úgy néz ki, az elmúlt év emberi- és pénzügyi sérelmei után a Balog Róbert és Baski Zoltán vezette alakulat ismét esélyt ad a magyar motorosnak. Balázs a Superbike világbajnokság betétfutamaként számon tartott Superstock kategóriában fog versenyezni egy Honda CBR1000RR nyergében.

A Németh Balázs és a Racing Menedzsment Kft. közötti elmérgesedett viszonyról tavaly ősz óta tudunk. A szerződésszegő Némethet 190 millió forintra perelték Balogék, követelésükből eddig egy forintot sem láttak: most mégis fátylat dobnak a múltra, újra lehetőséget adnak korábbi versenyzőjüknek.

Már a tél folyamán sejteni lehetett, hogy az idei világbajnokságon nem indul el a Balatonring. Balázsékat egészen május végéig hitegették, hogy néhány versenyen szabadkártyásként részt vehetnek. Amikor a Sávolyi lufi kidurrant, a Balatonring Team fő befektetői elpárologtak a motoros közéletből.  A csapatból senkit nem lehetett elérni, információink szerint Némethéket e-mailen értesítették, hogy nem terveznek velük. Balázsék ezután keresték meg újra a Factory Racinget: hosszú tárgyalások után sikerült megegyezniük.

Bár Balogékat érzékenyen érintette, hogy Németh elhagyta őket, mikor leigazolt a Balatonringhez, mégsem akarták, hogy elvesszen Magyarország egyik legnagyobb tehetsége. A Wilker Honda támogatásával egy Honda CBR1000RR motorral fogják versenyeztetni a Superstock világbajnokságon. Az előzetes kalkulálások alapján a brünni futamon már rajthoz is állhatnak.

Németh Balázs a tavaly októberi valenciai futam óta nem ült motoron. Hogy visszarázódhasson, a Pannóniaring korlátlan számú tesztelési lehetőséget biztosít neki az idei évben. A motort a stock szabályok alapján építik: a blokkját Végh János fogja átalakítani, magyar tervezésű és gyártású Bódis kipufogókkal szerelik, a futóművet pedig Öhlins szállítja.

Németh Balázs az egyetlen magyar versenyző, aki mindkét világbajnoki sorozatban (az Infront Motorsport tulajdonában lévő WSBK-ban, és a Dorna MotoGP-jében) is pontot tudott szerezni.