A jövő kéthengerese?

2011.08.30. 15:15 Módosítva: 2011.08.30. 15:16

Nagy a csend a skandináv csemege körül. Korábban már beszámoltunk John Tangerås izgalmas kéthengeres prototípusáról, de sajnos az utóbbi hónapokban semmi újdonság nem röppent fel a meggyőző T900-ról.

A munka nem állt meg, sőt, egyre komolyabb: a norvég fiatalember már az alumínium forgattyúsházon és a motor főelemein dolgozik. „A blokk hetven százalékban kész, de még bőven van munkám. A főtengely megvan, de ki kell alakítani az olajcsatornákat. A vezérműtengellyel és a kuplunggal is van még mit tenni” – mondta el a fiatal szakember.

A vezérműtengelyeket hajtását fogaskerekekkel oldaná meg, míg a forgattyúsház felső része és a hengersor egy tömböt alkot. A léghűtéses, hengerenként négyszelepes blokk főtengelyét 180 fokkal ékelték el. A tervezett teljesítmény 72 lóerő lesz.

„A munka nem megy gyorsan, hisz nem ebből élek – ami pénzt félreteszek, ami időit megspórolok, az teszem bele a T900 fejlesztésébe.” – a civilben mérnök-tanácsadó Tangerås igyekezete bámulatos, hisz nem csak egy saját nevével felcímkézett motort készít valami vásárolt blokkal, hanem az alapoktól, mindent nulláról kezdve teremtené meg a hangulatos meztelen motorját.