Villannyal a Pikes Peakre

2013.04.13. 12:14

A világ talán leghíresebb és legkeményebb hegyiversenyeként tarthatjuk számon a Pikes Peaket. A Sziklás-hegységben rendezett viadalon már nem nevezhető teljesen szokatlannak az elektromos versenygépek szereplése, tavaly például a Suzuki sportigazgatója, Monster Tajima is villanyhajtással indult az autósok között.

Az idei versenyen már Kanada első elektromos szupersportmotorja is rajthoz áll: az Amarok Racing a 80 lóerős P1A-t kifejezetten a kanyargós pályára hangolta. Bár a 193 km/h-s végsebesség valamelyest elmarad más elektromos sportmotorokétól, a kanadaiak reménykednek abban, hogy beigazolódik elméletük, és a hegyi szerpentinen profitálhatnak motorjuk kiváló kezelhetőségéből.

Persze hiába a nagyszerű vezethetőség, ha nincs hozzá megfelelő pilóta. Az Amaroknál ezért a versenyző kiválasztására is ügyeltek: a felfutón a korábbi hatszoros győztes Greg Tracy ül majd a P1A nyergébe. Tracy először 1996-ban, egy Honda CR250-essel nyerte meg saját kategóriáját, legutóbb pedig 2010-ben, egy Ducati Multistradával aratott győzelmet.

Az idei versenyt június 24. és június 30. között rendezik, az indulóknak húsz kilométeres versenytávot, és közel 1500 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük – dolgukat 156 kanyar nehezíti.