Nyolchengeres francia vadállat

2013.11.02. 13:27

A szerb származású francia motorépítő, Ludovic Lazareth munkái szinte kivétel nélkül meghökkentőek. Mindegy, hogy két, vagy négy keréken álmodja meg legújabb őrültségeit, az elkészült gépek általában brutálisan erősek lesznek. Így volt ez a V8-as Renault Twingóval, illetve a Quadrazumával is, melynek egyik mutációja, a Wazuma V12-es BMW-blokkot kapott.

Első ránézésre akár fejtörést is okozhat a Wazuma beazonosítása. Tulajdonképpen quadról van szó, de a két hátsó kerék olyan közel került egymáshoz, hogy akár trike-nak is nézhetnénk. A kezelőszervek is motorkerékpáros rokonságot mutatnak, a technika viszont autókból származik.

A Wazuma V8F legújabb kiadása, a Matt Edition fekete fényezéssel, és egy Ferrari 308-asból származó háromliteres V8-as blokkal riogat. A motorhoz egy BMW M3-asból kiszerelt, hatsebességes szekvenciális váltó társul. A 250 lóerős teljesítményhez mindössze 650 kilogrammos súly párosul, így az őrült quad teljesítmény-tömeg aránya a Ferrari 458-éhoz mérhető, végsebessége 240 km/h körüli.

A nagy teljesítményhez komoly fékek is járnak: ezeket a Brembo szállítja, míg a méretes, tizennyolc collos felnik a Momótól érkeznek. A fényszórókat egy Nissan 350Z-ről vették kölcsön. Persze a brutális erő és az egyedi megjelenés ára igen borsos, a 160 ezer font (56 millió forint) sokszorosa annak, amennyit egy hétköznapinak mondható quadért elkérnek a nevesebb gyártók.