Nem gyengül a Buell

2014.07.02. 10:27

Az Erik Buell Racing alig egy hónapja mutatta be legújabb modelljét, a streetfighter kategóriás 1190SX-et. Akkor azonban még számos részlet rejtve maradt, a technikai adatok nyilvánosságra hozatalát későbbre ígérték. Most újabb információkat csöpögtettek a gyáriak.

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy az 1190RX sportgép V2-es blokkjának teljesítményéből visszavesznek Buellék, ez azonban nem így történt. Az SX ugyanúgy 188 lóerővel és 138 newtonméteres csúcsnyomatékkal érkezik, csak éppen a kevesebb idom miatt a súlya lesz kisebb. A legtöbb gyártó hasonló esetben sportmotorja alá lövi be meztelen (esetleg félmeztelen) utcai gépének teljesítményét.

A fékek szintén változatlanok: marad az RX-en is használt 386 és 220 milliméteres tárcsa. Az viszont már meglepő, hogy a legfrissebb hírek szerint a blokkolásgátlót választható extraként sem kínálják legújabb modelljükhöz, ahogy a kipörgésgátló is hiányozhat majd a motorosoknak – ez a két biztonsági berendezés a legtöbb gyártó hasonló kategóriás gépén megtalálható. Hogy ezt a két extrát valóban megspórolják-e, hamarosan megtudjuk.

Az Erik Buell Racing ugyanis már ebben a hónapban megkezdené az 1190SX forgalmazását. A motor fekete, fehér és piros színben lesz elérhető, az árcédulára pedig 16995 dollárt, azaz 3,9 millió forintot írnak. Ez mintegy négyszázezer forintnyi dollárral kevesebb, mint az 1190RX sportmotor ára.