Olasz luxus túrázóknak

2014.10.28. 10:35

Olaszországban már javában készülnek a novemberi, milánói EICMA kiállításra a motorgyártók. Az MV Agustától nemcsak új modelleket, hanem a márka jövőjét érintő bejelentést is várhatunk – igaz, még nem dőlt el, hogy a Mercedes-AMG valóban bevásárolja-e magát a vállalatba. Az Agustánál emellett már a jövő évi modellpalettát is tervezgetik, amelye egy tavaly ősszel bemutatott gép is felkerülhet végre.

Luxus sport-túramotornak szánják a Turismo Velocét, amely a Brutale és az F3800 alapjaira épül, megkapta az azokból is ismert 798 köbcentis háromhengerest. Éppen ezt a blokkot hergelték fel kicsit az olaszok a nemrég bemutatott Dragster RR-hez is. A Turismo Velocéban 125 lovas teljesítményt és 84 newtonméteres nyomatékot kapunk, az alapmodell esetében 194 kilogrammos száraz tömeggel. Lesz azonban luxuskivitel is, 207 kilogrammos súllyal.

Igazán nagy különbségekre a két változat között nem kell számítani. Érdemi eltérést csupán a futóműben találunk: az alapmodell előre teljesen állítható Marzocchi villát, hátra pedig Sachs rugóstagot kapott, míg a drágább Lusso félaktív Sachs felfüggesztéssel érkezik. A fék mindkét változatnál Brembo-gyártmány, elöl két 320 milliméteres tárcsával és négydugattyús nyergekkel, hátul pedig 220-as tárcsával, valamint kétdugattyús féknyereggel. A Bosch 9 Plus blokkolásgátló az alapfelszereltség része.

Van egy kis különbség az extralistán is a két változat között. Az MVICS (Motor & Vehicle Integrated Control System) integrált motorvezérlési rendszer felfrissített változata mindkét gépnél megtalálható, Sport, Rain és Turismo üzemmóddal, ride-by-wire gázmarkolattal, tempomattal, kipörgés- és egykerekezés-gátlóval. A beállításokat ötcolos TFT-kijelzőn figyelhetjük. Ezt a Lussónál gyári navigációval, markolatfűtéssel és túradobozokkal is megfejelték.

Igaz, a formaterv kissé megosztóra sikeredett, ez azonban nem tántorítja el az olaszokat attól, hogy a Ducati Multistrada lehetséges riválisaként emlegessék a Turismo Velocét. A hírek szerint pedig az idei EICMA szalonon újabb túragépet mutatnak be – a közelmúltban be is jegyeztették a Turismo Leggero típusjelzést.

A Turismo Veloce és a Lusso árait továbbra sem hozták nyilvánosságra, az azonban már biztos, hogy 2015 tavaszán kezdik meg a forgalmazást. A pletykák szerint nagyjából akkor kezdi majd árusítani a Ducati a modellfrissítésen áteső, új Multistradákat.