2015.04.21. 15:10

Most, hogy a világ vitathatatlanul legnézettebb autós műsorának forgatása a Clarkson-botrányt követően szünetel, jövője pedig kérdésessé vált, a műsorvezetőknek más elfoglaltságot kell találniuk. Nem mintha James May és Richard Hammond nagyon unatkozna, de most belekóstolnak az árverések világába is.

Teszik mindezt saját motorkerékpárjaikkal, amelyeket ezen a hétvégén a Bonhams aukciósházon keresztül bocsátanak áruba. Összesen tizenkét gépről van szó, amelyből nyolc May, négy pedig Hammond tulajdona. Egyik-másik motor pedig ráadásul igazi ritkaságnak számít, így az árukat is alaposan megkérik.

A műsorban csak a Lassú Kapitány becenevet viselő May gyűjteményének legértékesebb darabja a Deus Ex Machina által átépített Yamaha SR400, amely a Grievous Angel (Fájdalmas Angyal) nevet viseli és akár ötmillió forintnyi angol fontot is érhet az aukción. Van továbbá köztük egy 250-es Kawasaki A1 Samurai, mintegy két és fél millióért. A további kínálatot egy 49 köbcentis Yamaha FS1-E, egy Suzuki AP50 E, egy 250-es Ossa triálmotor, egy Honda CD175 és egy CB200 alkotja, a legolcsóbb pedig a Suzuki TS250 lehet a maga ötszázezer forint körüli értékével.

A Hörcsög, vagyis Richard Hammond gépei közül egyértelműen a 2010-es Norton Commando 961SE éri a legtöbbet, nagyjából 7,5 millió forintot. Igazi különlegesség még a Triton Café Racer is, 1970-ből. Hammond emellett egy GL1000-es Gold Winget és egy May-éhez hasonló Yamaha FS1-E-t bocsát kalapács alá.

Hammond hozzátette, ha valakit nem a motorok érdekelnek, akkor akár egy kenut vagy Wharfedale hifit is vehet tőle, May pedig rögtön leszögezte, hogy a kiárusításnak semmi köze a Top Gear leállásához, ezeket a motorokat egyébként is el akarta már adni. Az árverést április 26-án, a nagy-britanniai Staffordban tartják.