Nyolcszázas túraendurón dolgozik a KTM

2016.07.01. 11:16

Közel egy éve tudni, hogy a KTM soros kéthengeres blokkon dolgozik - eleinte egy új Duke modell kapcsán emlegették ezt a blokkot, azóta viszont már egy Adventure is felmerült.

KTM 450 Rally Replica
KTM 450 Rally Replica

A KTM kalandmotor-kínálata jelenleg négy tagból áll: a KTM 1190 Adventure a tökéletes választás, az R változata a kemény terepeseknek szól, a 1290 Super Adventure a luxus csúcsa, míg a 1050 Adventure egyfajta belépő modell. Ezt bővítenék tovább, eggyel lefelé.

A 800-as Adventure legnagyobb újdonsága a blokk lenne, ugyanis ha a KTM eddig két hengerről beszélt, azok mindig V alakban álltak. Most viszont egymás mellé rendeznék őket - ettől lényegesen olcsóbb lenne a gyártás. Az új modell ellenfelének a Honda Africa Twint nevezték meg, ebből pedig bátran következtethetünk néhány műszaki adatra.

A teljesítmény várhatóan 100 lóerő körül fog alakulni, a tömeg viszont garantáltan 200 kiló alatt marad, az ára viszont húzós lesz, négymillió forint fölötti összeget kérnek majd érte. Emellett számíthatunk 21-es első kerékre, amihez 17 vagy 18 collos hátsó gumit párosítanak majd - az viszont kérdéses, hogy lesz-e 17-es vagy 19-es első kerekű, közútra optimalizált változat, vagy sem.

A felszereltséget finoman a konkurencia átlaga fölé lövik be, így a már alapnak tekinthető kipörgésgátló, üzemmód-kapcsoló és blokkolásgátló mellé számíthatunk feláras kanyar ABS-re is.