Többet lehet veszíteni, mint nyerni

2017.01.03. 11:52

Tegnap elindult a 2017-es Dakar, Paraguay fővárosából, Asunciónból indultak az argentinai Resistenciába. Az egyetlen, 39 kilométeres mért szakaszt tartalmazó 454 kilométeres távot szinte mindenki bemelegítésre használta, már-már óvatosan motoroztak végig - szükség is volt rá, mert kóbor kutyák miatt sok helyen el kellett venni a gázt.

Ha valaki nem lenne képben a Dakar rendszerével: az etapok általában 200-800 kilométer közötti távok, amiknek egy része sima haladás, amikor be kell tartani a közúti közlekedés szabályait, és vannak úgynevezett speciálok, vagy más néven mért szakaszok, ahol a stopper ellen mennek, és semmit nem tisztelve húzzák. A mért szakaszokon futott eredményekből áll össze végül az eredmény.

Az első nap mért 39 kilométerét az élmezőny körülbelül fél óra alatt zavarta le. 36 fok és magas, már-már elviselhetetlen páratartalom nehezítette a dolgukat. Ezeket vissza fogják sírni, amikor 4000 méteres magasságban egyszerre szenvednek majd a ritka levegőtől és a havas esőtől.

A leggyorsabb a Sherco versenyzője, a spanyol Juan Pedrero Garcia volt, mögötte pedig két hondás következett, Ricky Brabec és Paolo Goncalves értek be minimális különbséggel. A tavalyi év nagy reménysége, a néhány rossz döntésből eredő műszaki hiba miatt kieső Barreda Bort az ötödik lett - vagyis a Honda idén is erősen kezdett.

A KTM-es pilóták az évek óta bevált recept alapján óvatosabban nyitottak, sejthetően idén is a második hétre helyezik a hangsúlyt. A legjobb eredményt közülük az angol Sam Sunderland hozta, aki negyediknek ért be. "Nem akarunk túl közel harcolni a frontvonalhoz, egy ilyen rövid szakaszon a kockáztatással többet lehet veszíteni, mint nyerni" - foglalta össze a stratégiáját.

A 2015-ben debütált Matthias Walkner MX3-as vilgábajnoki címmel a háta mögött robbant be a Dakar élvonalába, akkor már a harmadik napon szakaszgyőzelmet szerzett. Tegnap a hatodikként ért be, ami elég jó eredmény ahhoz képest, hogy egy hosszú kényszerpihenőről tért vissza. A tavalyi bajnok, Toby Price a 17., míg a mezőny legerősebb női versenyzője, Laia Sanz a 24. lett.

A KTM szurkolóinak feltűnhetett, hogy a csapatból hiányzik az ötszörös enduró világbajnok, Antoine Meo - neki a bal csuklóját kellett műteni, ezért kihagyja az idei Dakart, inkább a 2017-es FIM rali világbajnokságra készül. Sokáig úgy tűnt, hogy a mexikói Ivan Ramirez fog beugrani a helyére, de végül a megfelelő felkészülés hiányában nem nevezték a versenyre.

A rövid első szakasz a mai rajtsorrend megállapításáról szólt, aminek a végén Észak-Argentinában, Resistenciában szálltak meg. Ma reggel tovább indultak San Miguel de Tucumanba - összesen 803 kilométert kell megtenniük, ebből 275 a mért. Ez az útvonal híres a finom porról, ami a legkisebb csapadék hatására másodpercek alatt csúszós sárrá alakul. 

Magyar versenyző is indult Horváth "Laller" Lajos egy KTM-mel vágott neki a dél-amerikai versenynek, tegnap a 139. helyen ért be.

Idén körülbelül 9000 kilométert tesznek meg a versenyzők, és a szervezők szerint egy különösen nehéz nyomvonalat sikerült találniuk - különösen a trükkös navigálást és az első hét durva hegyeit és fennsíkjait emelték ki, amikor a várható nehézségekről kérdezték őket.

1. PEDRERO Joan (SPA) Sherco 00:28’22
2. BRABEC Ricky (USA) Honda +00’12
3. GONCALVES Paulo (POR) Honda +00’26
4. SUNDERLAND Sam (GBR) KTM +00’28
5. BARREDA Joan (SPA) Honda +00’30
6. WALKNER Matthias (AUT) KTM +00’40
7. FARRES Gerard (SPA) KTM +00’46
8. METGE Michael (FRA) Honda +00’46
9. CERVANTES Iván (SPA) KTM +00’54
10. DE SOULTRAIT Xavier (FRA) Yamaha +00’58
11. VAN BEVEREN Adrien (FRA) Yamaha +01’00
12. QUINTANILLA Pablo (CHI) Husqvarna+01’01
13. BOTTURI Alessandro (ITA) Yamaha +01’11
14. SVITKO Stefan (SLO) KTM +01’14
15. DUPLESSIS Martín (ARG) KTM +01’19