Csoda, hogy nem kenődtek fel egy tehén oldalára

2017.01.04. 11:40

Hétfőn elrajtoltak ugyan, de csak tegnap indult be a Dakar. A második szakasz 803 kilométerére 275 kilométer speciál jutott. A Resistenciából San Miguel de Tucumánba vezető út a Chaco régión vezetett keresztül, a versenyzőknek a negyven fokhoz közelítő hőség, a magas páratartalom és a finom por tett be.

A navigáció könnyű volt, inkább volt gyors a pálya, mint technikás. Talán húsz kanyar ha volt, viszont az itiner nem jelöli a sűrű bozótosból az útra tévedő tehenek - és mivel nagy tempóval mentek, ez duplán veszélyes volt. Az útra tévedő patásokat leszámítva egyébként csak a nagy tócsáknál vették el a tüzet. 

"A szakasz elején rengeteg veszélyes rész volt, ezért óvatosan mentem, és inkább lassabban értem be a célba. Nagyon hosszú volt a mai nap, és ahhoz képest elég kis különbségek voltak a pilóták között" - mesélte Barreda Bort a nap végén.

Bár az első szakasz végén a KTM-es pilóták még óvatos kezdésről és az erők tartalékolásáról beszéltek, a Toby Price már az első ellenőrzőpontnál átvette a vezetést, és utána végig ügyesen védte pozícióját. Majdnem négy percet vert a másodikként beérő hondás Gonçalves-re - így az ausztrál vezeti az összesített táblát, a portugál pedig a második helyen áll.

"Rohadt hosszú nap volt, miközben végig 38-40 fok volt, teljesen átforrósodott a motor és a felszerelésem. Összejött egy győzelem, de hát ezért vagyunk itt, nem akarom túlmagyarázni - minden rendben ment. Az első héten próbálunk egyenletesen és stabilan menni, hogy maradjon erőnk keményen odatenni a második hetet. Nagyon sok volt a tehén az úton, mész a hajnali fényben a ködszerűen lebegő homokban, aztán egyszer csak ott terem előtted - párszor okoztak meglepetést. Folyamatosan készen kellett állni arra, hogy a fák és a bokrok mögül eléd lép egy. Otthon jelenleg több a kenguru, mint a tehén, és inkább ütköznék kenguruval, mint tehénnel, de ennyi az egész, készen állok a folytatásra." - nyilatkozta a célban Price.

A harmadik helyre a yamahás Xavier de Soultrait ért be, megelőzve ezzel a KTM-es Sam Sunderlandet és a husqvarnás Pablo Quintanillát. Eddig a legjobb privát versenyző továbbra is a szlovák Stefan Svitko, aki tavaly sok gyári pilótának kifújta az orrát, és egyszerűen érthetetlen, miért nem kap a KTM-től központi támogatást.

A KTM-es Matthias Walkner a 13. lett, a nyolc perces hátránya mellé még öt perc büntetést is begyűjtött, amikor az összekötő szakaszon gyorshajtáson érték. A mezőny legjobb női versenyzője, Laia Sanz nem vállalt kockázatot, ő biztonsági motorozással a 25 lett. Horváth Lajos a 133 motorosból a 126. lett, összesítésben a 128. helyen áll.

A mai, harmadik szakasz 780 kilométerből áll, amiből 364 km a gyorsasági, ráadásul jönnek a hegyek: egészen ötezer méterig felmennek a versenyzők, és a nap java része is 2500-3000 méter közötti magasságban telik.

Második etap eredmények:

1. PRICE Toby (AUS) KTM 2:37’32” 
2. GONCALVES Paulo (POR) Honda +3’51
3. DE SOULTRAIT Xavier (FRA) Yamaha +4’06
4. SUNDERLAND Sam (GBR) KTM +4’19
5. QUINTANILLA Pablo (CHI) Husqvarna +4’48
6. SVITKO Stefan (SLO) KTM +4’54
7. BRABEC Ricky (USA) Honda +5’40
8. BARREDA Joan (SPA) Honda +6’25
9. FARRES Gerard (SPA) KTM +7’26
10. FAGGOTTER Rodney (AUS) Yamaha +7’50

Összesített eredmények:

1. PRICE Toby (AUS) KTM 3:07’17
2. GONCALVES Paulo (POR) Honda +2’54
3. SUNDERLAND Sam (GBR) KTM +3’23
4. DE SOULTRAIT Xavier (FRA) Yamaha +3’41
5. QUINTANILLA Pablo (CHI) Husqvarna +4’26
6. BRABEC Ricky (USA) Honda +4’29
7. SVITKO Stefan (SLO) KTM +4’45
8. BARREDA Joan (SPA) Honda +5’32
9. PEDRERO Joan (SPA) Sherco +6’46
10. FARRES Gerard (SPA) KTM +6’49