18 évet kapott a mopedes bűnbanda

2017.10.18. 12:23

A 18 éves Claude Parkinsont öt év és három hónap szabadságvesztésre ítélték, míg két, 15 és 16 éves társát négy év és két hónapra ítélték. A negyedik elítélt egy negyvenes férfi volt, aki a lopott áru értékesítésében vallotta magát bűnösnek, ő négy évet és tíz hónapot kapott.

moped-1

A westminsteri banda április 18. és május 5. között 212 lopást és rablást követett el, ebből 83-at csapatban működve. Kismotorokkal és robogókkal cirkáltak és keresték az áldozatokat, akiktől aztán értéktárgyakat és mobiltelefonokat vettek el - néha csak kikapták az áldozat kezéből, máskor kalapáccsal és vascsővel fenyegették az áldozatot.

A vesztük egy gyorsan reagáló fotós volt, aki kiváló képeket készített a rablókról, amelyek alapján a rendőrök be tudták őket azonosítani, majd feltérképezték az útvonalaikat, és végül letartozótatták őket. Az otthoni címükhöz a mobiltelefon-nyilvántartás vezette el a nyomozókat, a híváslistából pedig sikerült feltárni a kapcsolati hálójukat - a házkutatások során harminc darab lopott okostelefont, több laptopot, 3000 font készpénzt és a már eladott holmik listáját foglalták le. Az összesen 327 tételből álló, főleg mobilokat tartalmazó lista alapján 52 150 fontnyi (kb. 18 millió forint) bevételre tettek szert a tolvajok.

Londonban egyre nagyobb teret nyert a kétkerekű bűnözés, a lopásokhoz az esetek 60%-ban használtak robogót vagy motort az elkövetők, 2015. augusztusa és 2016 .júliusa között még csak 5647 ilyen eset volt, ez a szám egy év múlva már 17 897-re emelkedett.

Ezzel együtt drasztikusan megszaporodtak a motorlopások is, 2016-ban még csak 12 ezer motorlopási ügy volt, 2017-re ez a szám már majdnem elérte a 15 ezret. Erről a tendenciáról már korábban is írtunk.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.