A brit rendőröknek jelenleg esélyük sincs elkapni a robogós bűnözőket

2017.12.15. 12:31

Angliában az idei bűnözői sláger a robogós rablás, a dolog odáig fajult, hogy nemrég egy rendőrmotort is megkéseltek. Emiatt a parlamentben benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely nagyobb szabadságot biztosítana a rendőröknek.

Ennek röviden annyi a lényege, hogy a rendőrök az üldözés idejére mentesülnének a közúti szabályok alól - a világon ez sok helyen bevett gyakorlat, de az angol rendőrök jelentős részének lőfegyvere sincs, Londonban körülbelül 32 ezer rendőr van, de közülük jó ha 4-5 ezernek van fegyverviselési engedélye. Ráadásul az üldözést is szigorúan szabályozzák, például sisak nélkül menekülő motorost nem szabad kergetni, mert ha balesetbe hajszolják, könnyen meghalhat - a robogós rablók és tolvajok egyébként ezzel a szabállyal élnek vissza folyamatosan.

Jelenleg ha egy brit rendőr üldözni kezd egy robogós bűnözőt, könnyen felelősségre vonható közúti veszélyeztetésért, ez pedig visszatartó erő a bűnüldözésben, ezen változtatnának most. Bár a törvényjavaslat jól hangzik, a rendőrök nem számítanak arra, hogy ez módosítás hamar átmegy.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.