Mennyit fog bírni a villanyenduró az Erzbergen?

2018.05.09. 13:21

Az Alta Motors az elektromos endurójával, a Red Shifttel EX-szel elindul a világ legkeményebb extrém enduró versenyének tekintett Erzberg Rodeón, melyen 1500-an indulnak, de általában tíznél kevesebben érnek célba - nyertesek listáján pedig olyan nevek szerepelnek, mint Chris Pfeiffer, Giovanni Sala, Juha Salminen, Cyrill Despres, David Knight, Tadeusz Błażusiak, Jonny Walker és Graham Jarvis - vagyis a világ valaha volt legjobb endurósai.

Az Alta Motors két pilótája Ty Tremaine és Lyndon Poskitt lesz - Tremaine a motort ismeri, hiszen Altával indul a AMA EnduroCross sorozatban, míg Poskittnak az Erzbergen van tapasztalata, valamint számos rangos enduróversenyen végigment, sőt, idén teljesítette a Dakart is.

Az Alta vezérigazgatója elmondta, hogy ez egy fontos állomás a villanymotorozás történetében, hiszen most bizonyítja a villanyos technika, hogy fel tudja venni a versenyt a hagyományos motorokkal. Ugyanakkor érdemes szkeptikusnak lenni, az Altának itt a megjelenés a fontos. Nemhogy a győzelemre, de a végigmenésre is esélytelenek, és nem csak pilótáik miatt.

A Redshift ugyanis legjobb esetben is csak egy etapot fog bírni, mert az akksija nem cserélhető. Hiába 5,8 kWh-s az akkumulátor, a motorja pedig bődületesen erős, 30 kW-os, ezzel a teljesítménnyel és erővel versenytempóban körülbelül fél órát lehet menni. Viszonyításképpen az általunk is tesztelt KTM E-XC 2,6 kWh-s akkumulátorral és 16 kW-os villanymotorral, tehát fele ekkora teljesítménnyel és kapacitással szintén fél órát bír keményen hajtva. A KTM legújabb villanyendurója már 3,8 kWh-s akksival készül, és többet is bír, mint az Alta.

Az Alta Redshift előnye a brutális teljesítmény, amit nehéz átszámítani belsőgésű motorra, de érzésre olyan, mintha egy nyolcvan lóerős négyütemű terepmotorral próbálnál menni: nyélgázon kihasználhatatlan. Az Alta motorja tehát hiába bizonyított már sprintversenyeken, mint például az amerikai teremkrossz vagy a Red Bull Straith Rhytm (2016-ban nyertek), az előbbin 15 perc egy futam, az utóbbin 3-5 perc, míg az Erzberg hosszú órák kőkemény szenvedése.

Az enduróversenyzés és a villanymotor párosítása viszont nem reménytelen vállalás, Gerendás Szabolcs itton 2015-től KTM E-XC-vel versenyzik, és ő volt világszinten az első, aki rendes, kétnapos futamon végigment, még 2016-ban az Alpok-Adria béri fordulóján, 2017-ben pedig a rétsági extrém enduró versenyről első hellyel ment haza. Ugyanazzal a motorral Pózmány Zsófia a kategóriájában szinte mindent versenyt megnyert, amin rajthoz állt, a bajnoki címe egy sérülésen ment el.

A villanyendurók az állandó nyomaték miatt extrém helyzetekben nagyon könnyen irányíthatóak, a belső égésű technikával szemben a legnagyobb hátrányuk a hatótáv, vagyis egyelőre csak rövid versenyeken ütőképesek (a rétsági futamon is kb. 15 perc egy futam), amikor nem kell kiállniuk akkumulátort cserélni. Gerendás Szabolcsék egyébként dolgoznak a megoldáson, hogyan tudnának változatlan teljesítménnyel olyan motort építeni, ami egy komplett versenyen végig tud menni.