Megvan a világ első női motoros világbajnoka

2018.10.01. 10:43

Ana Carrasco tavaly már egyszer történelmet írt, amikor ő lett az első nő, aki világbajnokságon futamot nyert. Carrasco a SSP300-ban indul egy Kawasaki Ninja 400-zal, és a hétvégén a bajnokság utolsó fordulóján sikerült behúznia a bajnokságot: elképesztően szorosan, egyetlben ponttal verte el Mika Perezt, aki az utolsó körben úszott el a VB győzelme, amikor Daniel Valle elment neki.

A 21 éves spanyol lány idén két versenyt nyert (Imola, Donington Park) és hatszor végzett a top10-ben. Az utolsó versenyre jókora előnnyel érkezett, és biztonsági versenyzéssel a tizenharmadik helyen ért be: Perezzel ellenben neki nem kellett kockáztatnia, bár a győzelméhez kellett, hogy Valle megnyerje a versenyt.

Carrasco a verseny utáni interjúban megemlékezett Luis Salomról, aki 2016-ban a Catalán pályán a Moto2-es edzésen halálos balesetet szenvedett - Carrasco és Salom barátok voltak, illetve Salom unokatestvére Carrasco csapatfőnöke.

Carrasco történelmi győzelme mellett egy másik rekordot is sikerült beállítani: Jonathan Rea megszerezte zsinórban a negyedik Superbike világbajnoki címét, ami egyedülálló teljesítmény - Carl Fogarty tudott eddig csak négyszer nyerni, ő 1994-ben, 1995-ben, 1998-ban és 1999-ben nyerte a bajnokságot.