Motorra is kéne kerékőr?

2019.02.27. 16:57

A három leggyakrabban ellopott autó alkatrész a katalizátor, a légzsák és a keréktárcsa. E három az, ami gyorsan és drágán eladható, nehezen kinyomozható, és ami fontosabb: gyorsan kiszerelhető. Úgy tűnik erre a motoros bűnözők is rájöttek, ugyanis London belvárosában nemrég elloptak egy hátsó kereket egy BMW R 1200 GS-ről.

BMW GS rear wheel stolen London

A facebook poszt alatti kommentekben főleg a tolvajok motivációját találgatták. Voltak akik azt gondolták, hogy elloptak egy ugyanilyen motort, aminek le volt láncolva a kereke és anélkül vitték el. Mások szerint megpróbálták ellopni a motort, de nem sikerült, ezért elvitték a kereket és később terveztek visszamenni a motorért. Legnagyobb eséllyel persze csak eladják. Viszonylag sérülékeny alkatrészről van szó, tehát gyorsan elkel.

iK R1200GSX-4857-1024x683

Mivel egykarú lengővilláról van szó, ezért ezt épp olyan könnyű leszerelni, mint egy autó kereket. Sőt! Ezt még könnyebb, hiszen egy autókerék ellopása ott kezdődik, hogy felemeled az autót. Itt viszont a középtámasz meg is oldja ezt a kérdést, tehát egy jó elektromos ütve csavarozóval körülbelül 15 másodperc alatt meg is van a művelet (ha nincs útban a kipufogó és a sárvédő, úgy egy kicsit több idő).

mcgard-kerekor-elforgo-771x390-65.png

Autóknál a legolcsóbb védekezés a keréklopás ellen a kerékőr csavar vagy anya használata, mely valóban megnehezíti a tolvajok dolgát. Ez úgy tűnik most már a motorkerékpároknál is hasznos lehet.