A BMW is beszáll az Endurance világbajnokságba

2019.08.05. 12:45

A 2020-as Endurance Világbajnokságon már a BMW is ott lesz gyári támogatású csapattal - eddig is voltak BMW-k a rajtrácson, és a német cég adott is technikai támogatást, amennyiben a csapat kifizette ezért a vaskos számlát. A Honda, a Kawasaki, a Suzuki és a Yamaha viszont sokkal komolyabban vették az elmúlt években az endurance VB-t, és sokkal több segítséget nyújtottak a támogatott alakulatoknak - ennek ez egyik eredménye, hogy idén a top10-ben csak japán motorral indulókat látni.

DSC 2727

A BMW a 2020-as szezonra összefog az MRP csapatával, és teljes gyári támogatást biztosítanak nekik - a pilótákat viszont még nem jelentették be. A német cég a döntését azzal indokolta, hogy a Endurance VB egyre népszerűbb, ráadásul látványos megjelenés számukra az ázsiai piacon.

„A FIM EWC egyre népszerűbbé válik az egész világon, és lehetőséget ad nekünk az ázsiai piacokon való jelenlétre is” - mondta Dr. Markus Schramm, a BMW Motorrad vezetője. A következő (2019/2020-as) szezon öt versenyéből kettő Ázsiában lesz, egy Malajziában egy pedig Japánban.

Az első évet hivatalosan tanulóévnek tervezik - bár közvetve, a customer racing programjuk lévén tudnak ezt-azt a sorozatról, de tisztában vannak vele, hogy rengeteg tapasztalatot kell még gyűjteniük ahhoz, hogy bekerüljenek a top csapatok közé.

Az Endurance VB jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő versenysorozat, a BMW megérkezésével már öt márka lesz jelen gyári támogatással - ugyanennyi van a Superbike VB-n, és a MotoGP-ben is csak hat márka van. A BMW nincs ott a GP-ben, a Superbike-ban nem terem sok babér nekik (Tom Sykes jelenleg a 8.), így az EWC jó megjelenés lesz az új S 1000 RR számára.