Riksákban teszteli akkumulátorait a Honda

2021.06.04. 14:42

A járműipar egyre inkább az elektromos hajtás felé tolódik el, a gyártókat pedig főként az akkumulátortechnika állítja kihívások elé. Nemrég mi is megírtuk, hogy a Honda, a KTM és a Piaggio közös akkuszabványon, sőt könnyedén kivehető és cserélhető aksikon dolgozik.

A Honda most érdekes lépésre szánta el magát, ugyanis Indiában riksákkal tesztelik a közeljövőben robogókba és egyéb, kis súlyú elektromos járművekbe kerülő akkupakkokat. Ez elsőre bizarrnak hangzik, ha viszont kicsit a dolgok mögé nézünk, láthatjuk, hogy logikus lépésről van szó.

A riksák ugyanis többnyire nem magán-, hanem üzleti használatban vannak, személy- vagy áruszállító tevékenységeket végeznek velük, így tehát komolyabb terhelést kapnak, mint mondjuk egy munkába járós robogó. Márpedig a Honda mérnökei arra kíváncsiak, hogy bírják a gyűrődést ezek a hordozható és cserélhető akkumulátorok.

Azt várják a tesztektől, hogy kiderüljön, mennyire viselik jól a rengeteg töltési-lemerülési ciklust, valamint esetenként a viszonylag nagyobb tömeg – értsd: megpakolt riksa – mozgatását. A megszerzett tapasztalatok birtokában remélhetőleg hosszabb élettartamú és jobb hatásfokú egységeket tudnak majd tervezni.