Az Alpinestars szerint Quartararo ruhája rendben volt

2021.06.09. 09:21

Érdekes közjátéktól volt hangos a MotoGP hétvégi futama, a Katalán Nagydíj. A vébé éllovasa, Fabio Quartararo ugyanis lehúzott cipzárral motorozott, ráadásul mellkasprotektornak is híján volt. Végül három másodperces büntetést kapott, így a hatodik helyen zárta a versenyt.

Az esetnek komoly visszhangja volt. Voltak, akik azt pedzegették, azonnal ki kellett volna inteni a francia klasszist, mások az utólagos kizárást és nullázást emlegették, megint mások védelmükbe vették Quartararót. Néhány órával a leintés után aztán kijött a csapat magyarázata, miszerint magától csúszott le az a fránya cipzár. Ezt pedig a versenyző egy kézzel nem tudta visszaügyeskedni, legyen akármennyire is dörzsölt motoros.

Az állítás második felét nem is érdemes vitatni, egy ilyen passzentos bőrruhához tényleg kell a két kéz. Azt viszont, hogy magától leszaladhatott-e a cipzár, maga a ruha gyártója, az Alpinestars vizsgálta meg. Az első tesztek után arra jutottak, hogy minden rendben volt a ruhával, a cipzár is tökéletesen működött rajta, tehát lényegében kizárható, hogy valóban magától szellőztette volna meg Quartararo felsőtestét. Azt az eshetőséget is elvetették, hogy a légzsák aktiválódott volna magától, szétnyitva ezzel a ruhát.

Hogy mi történt valójában, talán soha nem derül ki. Quartararo mindenesetre egyáltalán nem értett egyet a büntetéssel, később viszont már arról beszélt, hogy talán jobb lett volna, ha inkább kiintik a versenybírók.