Elektromos sportmotorral bővíthet a Benelli

2021.06.10. 07:29

Villanyhajtású sportgépet mutatott be Pekingben a Benelli anyacége, a QJ Motor. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a QJ 7000D előrevetít egy leendő Benellit is, tehát a globális piacra szánják az új modellt. A fejlesztést egyébként ezúttal egy nemrég bejegyzett új cég, a Qianjiang Electric Vehicle égisze alatt végezték.

A QJ 7000D egészen vagány formatervet kapott. Elöl robusztus, masszív gép benyomását kelti, hátrafelé haladva pedig karcsúsodik. Ami viszont a dizájnon túlmutatva is érdekességet rejt, hogy bukósisak-tárolót álmodtak meg a gépre a kínaiak. Mivel elektromos motorkerékpárról van szó, nincs szükség üzemanyagtankra, ezt használták ki. Így ide csak egy idom került, alatta elfér a bukó.

Műszaki oldalon még sok a kérdőjel, de annyi biztos, hogy előre fejre állított villa, hátra központi rugóstag került. Érdekes látni egy ilyen fenyegető megjelenésű sportgépnél, hogy elöl és hátul is csak egy-egy féktárcsa kapott helyet, van viszont kétcsatornás blokkolásgátló. A teljesítményre és menettulajdonságokra vonatkozó adatokkal még adós maradt a QJ Motor, de azt lehet sejteni, hogy valahol a 600-asok kategóriájában játszik majd a QJ 7000D.

Más források ennél sokkal hurkább technikáról beszélnek: 10-13 lóerő körüli teljesítményt emlegetnek. Nagyjából 105 km/h-s végsebességet saccolnak, a 60 amperórás akkucsomagból pedig kereken száz kilométer körüli hatótáv jöhet ki.

A motoros elé egyébként teljesen digitális műszeregység került. Itt a sebességtől kezdve az akkumulátor töltöttségén át a megtett távolságig egy sor lényeges adat megjelenik. Apropó, megtett távolság: a teljesítményen kívül az akkupakk kapacitása, valamint a remélt hatótáv is rejtély. Mindenesetre ha Benelliként Európába is elhozzák a villany-sportgépet, hamarosan egy itteni szalonon is megvillantják vélhetően.

Fotók: Rushlane