McQueen mítosza még mindig sokat ér

2021.06.23. 08:43

Steve McQueen nevével gyakorlatilag bármit el lehet adni. Az egykori színész legendásan nagy autó- és motorbolond volt, élt-halt a versenyzésért, és minden bizonnyal jobban is értett hozzá, mint a színészkedéshez, legalábbis a benzinszagú világban sokkal gondosabban ápolják az emlékét. A nemrég bemutatott, ráncfelvarrott Triumph Scrambler 1200-ból is készült limitált szériás Steve McQueen Edition. Most az ezerdarabos sorozat egyik példányát árverezik el.

A dolog különlegességét az adja, hogy a 0278-as sorszámú Scramblerről van szó: ezt a rajtszámot viselte McQueen, amikor 1964-ben az amerikai csapat tagjaként elindult az International Six Days Trial motorversenyen. Nyilván egy Triumph nyergében. Csapattársai egyébként többek közt Bud és Dave Ekins, Cliff Coleman és John Steen voltak. A megmérettetést a keletnémetek nyerték, az amerikaiak szereplése viszont már csak azért is emlékezetes, mert először indultak.

A Scramblert a Mecum aukciósház árverezi el augusztus közepén, jótékony céllal. A bevételt a Boys Republic nevű, problémás, nehéz körülmények között élő fiatalokkal foglalkozó iskola javára ajánlják fel. A motorkerékpárhoz jár egy eredetiségi tanúsítvány, méghozzá a Triumph-vezér Nick Bloor, valamint Steve McQueen fia, Chad aláírásával. Azt ugyanakkor nem tudni, mekkora összeget remélnek a 0278-as Triumph-ért.