Kémfotón a BMW R 1300 GS

2021.06.25. 13:59

Kémfotósok kapták lencsevégre a BMW következő nagy túraenduróját, az R 1300 GS-t. A felvételek aztán gyorsan végig is szaladtak a külföldi sajtón. Egyelőre egy erősen álcázott prototípust láthatunk, de egyes változások már így is szembetűnőek, míg más módosításokra legfeljebb következtetni lehet.

A fejidom környékén például már most is jól látható, hogy milyen irányba viszik el a nagy GS-t. A fényszóró kisebb lett és lejjebb került, ahol pedig elsőre keresnénk, ott egy sima, lapos felületet találunk. Ide a külföldi források az adaptív tempomat szenzorait tippelik. Emellett egy kompaktabb gép benyomását is kelti a leendő R 1300 GS, de az álca és a fekete rejtőszín még csalóka lehet. A vázról sok részlet nem derül ki, de itt is lehet számítani újításra. A prototípust ugyanis úgy álcázták, hogy odakamuzták rá a jelenlegi R 1250 GS vázának részeit.

Az, hogy a blokkot is eléggé eltakarták, valamint két nagyobb hűtőt szereltek fel, amiből azt sejthetjük, hogy talán szakítanak a jelenlegi séma szerint alapvetően léghűtésű, de a fokozottan terhelt részeken precíziós folyadékhűtéssel kiegészített megoldással. Tehát teljesen átállnak folyadékhűtésre. Ezt nyilván még nem kell készpénznek venni, az viszont szinte biztos, hogy az 1254 köbcentit feljebb tornásszák, nem véletlen az R 1300 GS elnevezés. Ez némi teljesítménynövekedést is magával hozna, a jelenlegi 136 helyett nagyjából 140-150 lóerő tájára.

A többek közt itt is látható képekből nehéz lenne megmondani, hogy az új GS mennyire lehet távol a sorozatgyártástól. Jelenleg az tűnik esélyesebb forgatókönyvnek, hogy kicsit még várni kell rá, és a 2023-as modellévre szánják. Később egy M 1300 GS-sel és egy R 1400 GS-sel is bővülhet a paletta.