Törölték a MotoGP ausztrál versenyét

2021.07.07. 10:16

Kikerült a MotoGP idei versenynaptárából az Ausztrál Nagydíj, a mezőny nem látogat Phillip Islandre. A döntést az országban érvényes járványügyi korlátozásokkal indokolják. Ausztráliában egyébként is rendkívül szigorú szabályozásokkal tartották kordában a Covidot, de az új variánsok miatt további zárlatokat vezettek be. Az utazási és logisztikai nehézségek miatt nem lehet biztosítani a futam lebonyolítását.

A tervek szerint az október 24-i hétvégén tartották volna meg az Ausztrál Nagydíjat. A kiesés miatt gyorsan dönteni kellett a pótlásról, a döntéshozók úgy határoztak, hogy április után újra elviszik a mezőnyt Portugáliába. A dátum is változik: október vége helyett november 7-én rajtolnak el Portimaóban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az ausztrál rajongók 2020 után immár másodszor kénytelenek nélkülözni a MotoGP-t. Pedig biztosan nagy erőkkel buzdították volna a ducatis Jack Millert, aki idén már két futamot nyert, a hazai pálya pedig minden bizonnyal extra motivációt jelentett volna számára. De nemcsak a királykategóriában van ausztrál motoros: a Moto2-ben Remy Gardner az éllovas, a Moto3-ban Joel Kelso csak epizodista volt.

Hogy végül kinek kedvez az újabb portugál kör, egyelőre nagy kérdés, mindenesetre tavasszal Fabio Quartararo nyert Portimaóban, megelőzve Francesco Bagnaiát és Joan Mirt. Az Ausztrál Nagydíj sajnos már nem az első, amely áldozatul esik a vírushelyzetnek, korábban Japán is kiszállt, a helyére az USA ugrott be. Szintén törlés lett a sorsa a hosszú idő után visszatérni látszó Finn Nagydíjnak, helyette az augusztus Stájer Nagydíj lépett be.