Harmincmilliót érhet Evel Knievel Harley-ja

2021.07.12. 12:50

Egészen különleges Harley-Davidsont bocsátanak most árverésre, amelyről nem túlzás azt állítani, hogy a történelem egy nagyon értékes darabja. Evel Knievel számára ugyanis tulajdonképpen ez hozta meg a világhírt. A Stratocycle néven ismert egyedi gépet a Viva Knievel című filmben használta.

A különleges, repülőgépszerű idomszettet az amerikai zászló, valamint egy fehér fejű rétisas díszíti, és a maga idejében egészen futurisztikusnak tűnhetett – a film ugyebár 1977-es. Az 1976-os évjáratú Harley XLCH Sportstert Bud Ekins építette a mozi kedvéért. Burkolatai üvegszálas műanyagból készültek, és egyedi kipufogót is kapott.

A filmben persze több más motor is feltűnik a Stratocycle mellett, de talán ez a leglátványosabb mind közül. Akkoriban mindössze 500 dollárért vették, nyilván más volt az értéke akkor annak az összegnek, mint ma. Három évvel ezelőtt már gazdát cserélt egyszer, akkor a becslések szerint 200-300 ezer dollárt fizettek érte. Most ennél kevesebbre, mintegy százezerre számítanak, de átszámolva ez is 30 millió forintnak felel meg.

Ha pedig arra lennél kíváncsi, melyik csontja nem tört el élete során a legendás Evel Knievelnek, itt talán megtalálod a választ: