Fizetős lesz a motorosoknak a parkolás Párizsban

2021.07.13. 10:19

Szinte egész Párizsban harminc kilométer per órás sebességkorlátozást vezetnek be. Ráadásul ez nem egy bizonytalan terv a távoli jövőre nézve: augusztusban életbe is lép a változtatás. Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere ezt azzal indokolja, hogy a balesetek számát, valamint a légszennyezés mértékét szeretnék csökkenteni. Párizsból gyalogos-paradicsomot igyekeznek csinálni.

10947836 10152795158092968 1484856052 n (1)

Mindezt úgy próbálják elérni, hogy a motorosok és autósok számára kevésbé barátságossá teszik a várost, ennek jegyében pedig a parkolóhelyek számát drasztikusan csökkentik. Jelenleg mintegy 140 ezer közterületi férőhely van Párizsban, ezt fogják 60 ezerre csökkenteni. Viszonyításképpen: mintegy 2,2 milliós lakosságról beszélhetünk a francia főváros esetében.

Ez még mindig nem minden: 2022-től ugyanis a motorosoknak és a robogósoknak is fizetniük kell majd a parkolásért. Elég egyértelmű tehát a törekvés arra, hogy minél kevesebbeknek legyen kedve és hajlandósága bármilyen járművel behajtani a városba. A várakozások szerint a rövidebb távokra így gyalogolni fognak az emberek, a hosszabbakra pedig biciklivel vagy tömegközlekedéssel mennek.

Azt egyelőre nem tudni, milyen kivételek vagy kedvezmények vonatkozhatnak majd az elektromos járművekre, vagy hogy egyáltalán terveznek-e ilyesmit. Korábban egyébként arra is volt már példa, hogy a motorosok tüntetést szerveztek az őket hátrányosan érintő intézkedések ellen Párizsban.