Viñalest felszabadította a Yamahától való távozás

2021.07.16. 14:20

Most először szólalt meg Maverick Viñales azóta, hogy bejelentette, az év végével közös megegyezéssel felbontják szerződését a Yamahánál. A 26 éves spanyol motoros beszélt a döntés hátteréről, valamint a jövőjét érintő kérdésekre is válaszolt, a Moto.it közölt egy hosszabb, vele készült cikket.

Mindenek előtt azt emelte ki Viñales, hogy felszabadultnak érzi magát, megnyugodott, miután megszületett a megállapodás az elválásról. Természetesen hálás a Yamahának a lehetőségért, de úgy érzi, ő is beletette a magáét a közös munkába, így a motor fejlesztésébe is. Igaz, szeretett volna többet. A versenyeken is mindig mindent beleadott.

A problémát abban látta, hogy ő határozottan tudta, hova szeretne eljutni, de úgy érezte, azzal a motorral és csapattal ezt nem tudja megvalósítani. Ahhoz, hogy elérje a célját, éreznie kell a bizalmat. Hozzátette, idén sokat hibáztak, ez pedig egyre inkább hatással volt rá, nehezítette a helyzetét. Példaként azt említette, hogy Assenben, a szabadedzésen jó volt a motor, ezért nem is mertek igazán hozzányúlni, nehogy rontsanak rajta. Ez szerinte a modern versenyzésben megengedhetetlen – igaz, azon a versenyen azért bejött másodiknak.

Már a yamahás szakítás előtt felröppentek a pletykák, hogy az Apriliánál folytathatja, de ezt eddig mindkét fél cáfolta. Viñales most is elmondta, hogy sehova nem írt még alá 2022-re, és nem is akarja elkapkodni a döntést, most inkább kiélvezi a MotoGP nyári szünetében adódó pihenési lehetőséget. Menedzsmentje közben dolgozik a folytatáson. Felmerült vele kapcsolatban az is, hogy visszatér a Suzukihoz: a királykategóriában éppen velük mutatkozott be. De úgy fogalmazott, erre a lehetőségre még nem gondolt. Ha nem talál minden szempontból megfelelő megoldást, az sem kizárt, hogy kihagy egy évet – láttunk már ilyet mástól is. Ugyanakkor ezt közel sem tartja ideális megoldásnak.

Annyi biztos, hogy sok üres ülés már nincs 2022-re: az Aprilia egyik motorja szabad, Rossi csapata még nem jelentette be felállását, de az egyik hely minden számítás szerint a Doktor féltestvéréé, Luca Marinié. A Petronas-Yamahánál éppen Rossi helye üresedhet meg, neki nincs aláírt szerződése a következő szezonra. De amúgy sem valószínű, hogy ismét Yamahára ülne Viñales. Maradt még a Tech3 KTM-nél egy pozíció.

A pilótakeringőt és székfoglalót egyébként a MotoGP hivatalos oldalán is szépen lehet követni.