Itt az új 500-as Jawa – és nem is Indiából

2021.07.19. 11:50

RVM 500 Scrambler néven mutatott be egy új 500-as gépet a Jawa. Ha ezt a márkanevet említjük, a legtöbben nyilván az 1929-ben alapított csehszlovák márkára gondolnak, de ma már ennél bonyolultabb a helyzet. Néhány éve az indiai Mahindra tette rá a mancsát a márkanévre a Classic Legends nevű leányvállalaton keresztül, így a távol-keleten mára több új modellt is kínálnak Jawa név alatt. Eközben viszont önálló tevékenységet folytat a cseh Jawa is.

Most ez utóbbi leplezte le az RVM 500 Scramblert (pontosabban RVM 500 by Jawa Scrambler), de azt mégsem lehet mondani, hogy egy vérbeli cseh Jawáról lenne szó. A forma ismerős lehet máshonnan: ez a gép ugyanis egy átcímkézett Bristol Veloce 500. Lényegében csak a márkaembléma különbözteti meg a Fülöp-szigeteki gyártó motorkerékpárjától. Ráadásul már nem is az első ilyen jellegű motor, a Bristol Venturi 500 átirata a sima RVM 500.

Bár az RVM 500 by Jawa Scrambler adatlapja még nem szerepel a gyártó weboldalán, biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak a külsőségek, hanem a technika is közös a Bristol Veloce 500-zal, ahogy a sima RVM 500 és a Bristol Venturi között is igaz ez a megállapítás. A 471 köbcentis kéthengeres tehát négyütemű és folyadékhűtéses, teljesítménye 48 lóerő, csúcsnyomatéka 43 newtonméter.

Ami a futóművet illeti, elöl a Bristol gépe fordított KYB villát, hátul szintén KYB központi rugóstagot kapott. Az első féktárcsapár 300 milliméteres, hátul egy darab 240-eset találunk. Ehhez a Nissin kétcsatornás blokkolásgátlója társul. Minden bizonnyal ugyanez a rendszer került a Jawa-féle változatra is.

A forgalmazásról egyelőre sokat nem tudni, az viszont biztos, hogy Indiába nem visznek az RVM 500-asokból, a távol-keleten ugyanis merőben más modellpaletta fut Jawa márkanév alatt.