Leejtetted a sisakod? Megmondják, mennyire sérült

2021.09.29. 14:02

Alapvetés, hogy a bukósisakoknak nemcsak a külseje, hanem a belső szerkezete is deformálódik, ha erőhatás éri. Ez nem meglepő, hiszen így nyeli el az energiát. Viszont innentől kezdve többé nem tudják ellátni maradéktalanul a funkciójukat, tehát a bukót minden esés vagy a fejvédőt ért komolyabb behatás után cserélni kell. De mi van, ha csak egy kicsit koccant oda, például csak a kezünkből esett ki? Egy brit cég most erre igyekszik megoldást kínálni.

helmet-inspection-service.png

A The Helmet Inspection Company, vagyis a Sisakvizsgáló Vállalat azzal foglalkozik, amire a neve utal: bevizsgálják a bukókat. Első lépésként egy háromdimenziós letapogatást végeznek, majd enyhe hőhatásnak teszik ki a sisakot. A hőtől ugyanis másképp viselkedik – tágul, majd összehúzódik – a héj azokon a területeken, ahol alatta van valamilyen elváltozás. Ezeket az apró mozgásokat is műszerekkel figyelik.

Persze a teljes folyamat kíméletes a sisakhoz, nem az a cél, hogy egy meglévő kisebb sérülés keresésekor okozzanak egy nagyobbat. A megvizsgált bukósisakokat ellátják egy NFC-matricával is, így ha legközelebb hozzájuk kerül, akkor ezt beolvasva láthatják a korábbi teszt eredményeit. A cég egyébként számos kereskedést partnerének tudhat, így ezeken a helyeken – nyilván Angliában – le is lehet adni a bukókat a vizsgálatra, amelynek díja 40 font, vagyis úgy 16 ezer forint.