Élesen bírálják a MotoGP-re készülő Darryn Bindert

2021.11.09. 14:30

Október végén már hivatalosan is bejelentette az RNF Yamaha csapata (a Petronas utódja – a szerk.), hogy 2022-re szerződtetik Darryn Bindert, így a dél-afrikai motoros a Moto3-ból egyenesen a MotoGP-be ugrik fel, kihagyva a köztes lépcsőnek számító Moto2-t. Már akkor is sokan kritizálták a döntést, viszont a most hétvégi történések miatt tovább erősödtek ezek a hangok.

A Moto3-ban ugyanis, ahogy mi is megírtuk, Pedro Acosta bebiztosította világbajnoki címét, így tét nélkül várhatja a valenciai idényzárót. Tette ezt úgy, hogy legfőbb üldözője, az olasz Dennis Foggia az utolsó körben bukott. Azonban nem magától esett el. Az alábbi videóban 2 perc 30 másodperctől érdemes figyelni a történéseket.

Itt még Foggia vezet, de Acosta beszúr a belső íven, és el is tud menni. Ekkor viszont érkezik hátulról Binder, aki pedig Sergio Garciával van meccsben. Kissé kamikaze módon vetődik be, túl nagy a tempó, így kifelé sodródik a belső ívről, kiüti a motort Foggia alól, Garcia pedig aztán az olasz versenygépén esik át. Binder szerencsés, hiszen tovább tud menni, noha később kizárták.

spanjaard-acosta-17-pakt-wereldtitel-in-moto3-na-drama-voor-fogg

Binder megmozdulása így a világbajnoki cím sorsát is döntően befolyásolta, hiszen innentől Acostát nem támadhatta vissza Foggia. A spanyol behúzta a futamgyőzelmet, egyben a vébécímet is. Persze mondhatjuk, hogy nem elsősorban ezen múlt: ha Foggia bejön másodiknak, Acosta akkor is világbajnok, viszont ha az olasz vissza tudta volna még venni az első helyet, akkor a döntés Valenciára marad, az idényzáróra.

Nyilván Acosta akkor is jóval esélyesebb lett volna, a lényeg viszont most nem is ez. Amikor bejelentették Darryn Binder MotoGP-s szerződését, már többen, köztük az apriliás Aleix Espargaró is kritikus hangot ütött meg, és szorgalmazta volna a Forma-1-hez hasonló szuperlincec bevezetését, hogy tapasztalatlan motorosok ne kerülhessenek fel a királykategóriába.

A portimaói események után aztán felerősödtek a hasonló hangok. Enea Bastianini például egyenesen úgy fogalmazott, ijesztőnek tartja, hogy Binder jövőre már velük versenyezhet. Szerinte a dél-afrikai eleve buta hibát követett el, amit csak súlyosbít, hogy egy bajnokaspiráns kárára tette mindezt. Bastianini szerint emiatt nem méltó a MotoGP-re.

Más állásponton volt viszont Jack Miller. Szerinte nem kell tartani attól, hogy Binder veszélyt jelentene számukra jövőre, a MotoGP amúgy is egészen más kávéház. Szerinte mindannyian követnek el hibákat, akár a mostanihoz hasonlókat is. Érdemes ezért inkább kivárni a végét, és majd meglátjuk, mire megy Binder a nagyok közt.

Ehhez persze érdemes hozzátenni, hogy maga Jack Miller is ugyanúgy a Moto2-t kihagyva került fel a MotoGP-be. Ugyanakkor az újdonsült Moto3-bajnok, Pedro Acosta csak a Moto2-ben folytatja jövőre.