Lucky Explorer: megmutatta túraenduróit az MV Agusta

2021.11.23. 11:41

Az MV Agustának eddig is volt túraendurója, bár a Turismo Veloce mind külsejét, mind a futómű hangolását tekintve inkább a túra, mintsem az enduró kitételnek felelt meg. Aztán nemrég elkezdtek egy Lucky Explorer nevű új projektet promózni, amelyről csak annyit lehetett tudni, hogy valamiféle keményvonalas túraendurók születnek belőle. Most végre meg is mutatták, mifélék.

A két motorkerékpár a 9.5 és az 5.5 nevet viseli, és ránézésre mindkettő a Cagiva Elefant egyfajta szellemi utódjának tekinthető. Az ikerlámpás frontnak van továbbá egy igen erős Honda Africa Twin-utánérzése. Az első féktárcsák védőburkolatot kaptak, de természetesen a haspáncél és a kézvédők sem maradhattak el.

Ami a blokkokat illeti, a 9.5-be egy régi ismerős kerül, az MV Agusta számos modelljéből ismert 800-as háromhengeresnek a nagyobbra reszelt, 930 köbcentis változata. A projekt ezen pontján pontos specifikációkat még nem ismerünk, de annyit tudni, hogy a blokk külső méretei nem változtak, a furat és a löket viszont egyaránt megnőtt. Nyomatékra hangolták, newtonméterből így 102-t tud, de a 123 lóerős teljesítmény sem karcsú.

A kisebbik gép, az 5.5 ezzel szemben az MV Agusta kínai partnerétől származó soros kéthengeres 550-est kapja meg. Erről egyelőre a 70,5x71-es furat-löket adatokat adják meg, a teljesítményről nem beszélnek, de vélhetően az A2 kategória 48 lóerős limitjébe bele fog férni. A jövőben akár egy teljes belépőszintű MV-széria épülhet köré.

A további részletek nyilván idővel csöpögnek majd, de egy biztos: túl sokat aligha kell várni a két új Agusta sorozatgyártásra érett változatára, hiszen 2022-es modellként számolnak velük az olaszok.