Túraendurót és terepmotort mutatott be a Buell

2022.03.07. 15:39

Alighanem a motorkerékpár-ipar egyik legnagyobb túlélője a Buell márka. Megannyi hattyúdalukat írtuk már meg, de szívósabbak annál, mint hogy feladják. Most két új modell jelzi legfrissebb visszatérésüket. Ráadásul mindkettőről azt mondják: kategóriája leggyorsabb és legerősebb gépe.

Ezek közül az első a Super Touring névre keresztelt túraenduró. Ugyanazt az 1190 köbcentis, 185 lóerős V2-est kapta meg, amit a Hammerhead sportmotornál megismerhettünk. Erről annyit érdemes még tudni, hogy a Rotaxszal fejlesztett 1125-ös továbbköszörült és izmosított változata, nyomatéka 137 newtonméter.

A további műszaki részleteket egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Buell, így nem tudni pontosan, milyen fékkel és futóművel szerelték fel a túraendurót. Az viszont már egészen biztos, hogy külsejét tekintve meglehetősen fura szerzet, a szögletes fejidomba zárt ikerlámpákkal, valamint a magas szélvédővel együtt. Egyelőre hivatalosan csak prototípusról van szó, a sorozatgyártást őszre tervezik.

A másik friss Buell a Baja DR terepmotor. Természetesen nem fejlesztgetnek új blokkot csak úgy, minden modellhez, tehát ugyanazt a 72 fokos hengerszögű V2-est kapja ez is, mint a Super Touring, csak itt némileg visszafogott, 175 lovas teljesítménnyel, változatlan nyomaték mellett. Kifejezetten hosszú hátsó lengőkarral és tengelytávval hangsúlyozza a terepes mivoltát, ülésmagassága 940 milliméter.

Előrendelni már mindkét gépet lehet. A Super Touring 22 ezer, míg a Baja DR 20 ezer dollárba kerül. Ez a jelenlegi csodálatos árfolyam mellett 8, illetve 7,2 millió forintnak felel meg.