Megjött az elektromos Yamaha Neo's

2022.03.11. 11:02

Pár napja írtuk meg, milyen elképzelései vannak a Yamahának az elektromos járművekkel kapcsolatban. Akkor arról is szó volt, hogy hamarosan bemutathatják az első, igazán széles rétegeknek szánt villanyrobogójukat, amely a múltban is használt, és nem is rosszul csengő Neo's nevet kapja.

Az új Neo's a Yamaha Integrated Power Unit, röviden YIPU nevet viselő, kerékagyba integrált villanymotort kapja. Egy kefe nélküli, folyadékhűtésű egységről van szó, amely igen csöndes és a várakozások szerint tartós is lesz. A hátsó lengőkarban elhelyezett vezérlőegységet öt csavarral le lehet kapni, így nem lesz bonyolult a kerékcsere sem. A futóműalkatrészeket a KYB-tól rendelték.

Az áramot egy saját fejlesztésű, mindössze nyolc kilogrammos, cserélhető lítium-ion akkucsomag tárolja, ebből a Yamaha állítása szerint 25 Celsius fokos külső hőmérséklet mellett 37 kilométeres hatótáv nyerhető ki. Akinek ez nem elég, kétaksis módban 68 kilométert tud megtenni. Amikor már vészesen kevés tartalék maradt, a vezérlőegység visszaveszi a teljesítményt. Az akkut a robogóban vagy abból kiemelve is fel lehet tölteni.

A Neo's két menetmódot, Standard és Eco programot tud, lehet hozzá okostelefont is párosítani, a MyRide alkalmazás segítségével pedig az értesítések is megjelennek. A robogó kétféle színben, feketében és fehérben lesz kapható, mindkettőn ott lesz az Aqua fantázianevű világoskék dekor. Hazai ára még nem ismert, de az angoloknál például szűk 1,4 millió forintnyi fontot kérnek érte.