Felfedte elektromos terveit a Yamaha

2022.03.04. 08:23

A Yamaha egy ideje már ígérgeti, hogy nagyobb hangsúlyt fektet az elektromos modellekre. Bár EMF néven már bemutattak egy villanyrobogót, ám ez csak a Távol-Keleten lesz kapható. Igaz, közben a korábbi tanulmánnyal együtt megismert E01 nevet is levédették, és arról beszéltek, hamarosan gyártásba kerülhet a modell. Most a jövőre vonatkozó terveiket ismertették.

Ebben természetesen továbbra is kitüntetett szerepet tölt be az E01, de egyelőre biztosan nem fogják elárasztani a világot ezek a robogók. Mert bár nagy kezdeti példányszámot terveznek, úgy gondolták, nem engedik rá a modellt rögtön a piacra. Helyette kiválasztanak egy európai nagyvárost, ahol járműmegosztó szolgáltatást indítanak. Ez tulajdonképpen az E01-esek nagy, valós körülmények között folytatott tesztje lesz egyben. A kvázi ridegtartás során várhatóan kibuknak majd az esetleges hiányosságok, gyerekbetegségek.

Helyette a nagyközönség megkapja majd a Neo's robogót. Ezt a nevet korábban is használták már 50 és 100 köbcentis, két- illetve négyütemű gépekre, most pedig az ötvenesek szintjét hozó elektromos modellként tér vissza. Kerékagymotorral és cserélhető akkuval jön, nem is olyan sokára: már tavasszal kezdődhet a forgalmazás.

A robogókon kívül e-bike-okat is piacra dobnak a következő években. Ezek között lesz utcai, valamint mountain bike és gravel bike is. Sőt, Concept B01 néven a régi mopedeket idéző pedálos félszerzettel is készülnek. Van itt tehát minden, de a jelek szerint a nagyobb motorkerékpár-kategóriákra egyelőre nem lőnek.