Nightster: a legújabb belépő-Harley

2022.04.13. 10:42

Nincs még egy éve sem annak, hogy a Harley-Davidson bemutatta az új Revolution Max blokk köré épülő Sportster S-t. Azt már akkor sem titkolták, hogy lesznek további variánsok, méghozzá jórészt az S alá pozicionálva. Most végre le is leplezték a legújabb belépőszintű Harley-t, a Nightstert.

Az egyik legfontosabb változást a blokk jelenti: a Revolution Max kisebbre méretezett, 975 köbcentiméteres változatát építették be. A hatvanfokos hengerszögű V2-es furata 105-ről 97 milliméterre, az amúgy is aránylag rövid, 72-es lökete 66 milliméterre csökkent. Ebben a formában 90 lóerőt és 95 newtonmétert tud (az 1250-esnél 121 és 127 volt e két adat). Változó szelepvezérlést csak szívóoldalon kapunk, szemben a nagy testvérrel, ahol mind szívó-, mind kipufogó oldalon megvan.

A váz szintén a Sportster S-től származik, de azon is módosítottak, egyszerűsítettek valamelyest, ezt láthatjuk a hátsó lengővillán is. Központi helyett itt két rugóstagot találunk, állítható előfeszítéssel, a 41 milliméteres Showa villa azonban nem állítható. Az első tárcsához négy-, a hátsóhoz egydugattyús nyereg szorítja a betéteket, az első kerék 19, a hátsó 16 colos.

A Nightster egy kicsivel könnyebb is a Sportster S-nél, menetkészen 221 kilót nyom. 705 milliméter magasan ülünk rajta, a benzintank pedig csaknem 12 literes. Ami pedig a külsőségeket illeti, nem olyan formabontó, sokkal inkább klasszikus Harley-nak nevezhető a maga kerek lámpájával, meg az azt körülölelő diszkrét fejidommal.

Ami pedig a „belépőszintű” jelzőt illeti: olcsó Harley továbbra sincs. A gyártó hazai weblapján 12.321 eurós, azaz 4,66 millió forintos alapárat találunk, ennél a 13.343 eurótól (bő 5 millió forint) induló Sportster S sem sokkal drágább.