Új Yamaha R1 jöhet év végére?

2022.06.23. 11:12

A Yamaha 2019-ben frissítette legutóbb számottevően az YZF-R1-et. A japánok akkor Laguna Secában mutatták be az új csúcs-sportgépet. Most úgy tűnik, hamarosan érkezhet a következő generáció, erről árulkodnak legalábbis a kiszivárgott dokumentumok.

2020-Yamaha-YZF-R1M-11

Arról van szó, hogy a Yamaha a FIM-hez nyújtott be olyan iratokat, amelyek egy új versenygép jóváhagyásához szükségesek. Ezekben YZF1000W kódnéven hivatkoznak a rejtélyes motorkerékpárra, és az is kiderül, hogy a 2023-as modellévre szánják. Ebből aztán a külföldi szaksajtó arra a következtetésre jutott, hogy a versenypályás Yamahának utcai változata is lesz.

Mivel a Yamaha belső névadási rendszerében az YZF1000 az R1-est, míg az YZF1000D az R1M-et jelöli, adja magát a megfejtés, hogy az új YZF1000W-nek is kell, hogy legyen némi köze az R1-eshez. A W minden bizonnyal verseny-verzióra utalhat, legalábbis az R6 esetében is így van az YZF600W-vel. A papírokból kiderül még, hogy 998 köbcentis, sornégyes utcai versenygépként említik az újdonságot.

Mivel a FIM-nek nem hatásköre az utcai modellek jóváhagyása, a hozzájuk benyújtott dokumentumokból nem derül ki semmi egy esetleges közútra szánt újdonságról. Viszont a legtöbb forrás abból indul ki, hogy az aktuális R1-es – bár a legutóbbi frissítés óta már tudja az Euro 5-öt – elég régóta jelen van már a piacon ahhoz, hogy elérkezettnek gondolhassuk a generációváltás idejét.

Mindenesetre ha valóban egy új R1 érkezéséről van szó, amit a 2023-as modellévre szán a Yamaha, a bemutatót jó eséllyel a nagy őszi motorszalonokon tarthatják meg.