Történelmet írt Toni Bou: megvan a kétszázadik győzelme

2022.06.28. 11:31

Minden motoros szakágnak megvannak a maga zsenijei, ha úgy tetszik, élő legendái. Ezeket a teljesítményeket persze nem lehet, és nem is érdemes összehasonlítani, annyira más terepmotorral nekimenni az Erzberg Rodeónak, vagy a gyorsasági-vébén húzni a gázt. Mégis beszédes az, ha valaki a saját szakterületén annyi versenyt tud megnyerni, mint a MotoGP-ben Valentino Rossi és Marc Márquez összesen. A triálvébén Toni Bou pontosan ezt tette.

box-repsol-toni-bou-video

Az 1986-os születésű spanyol klasszis az idei világbajnokság második fordulójában, az andorrai Sant Juliá de Lóriában nyerte meg a versenyhétvége második futamát, ez lett összességében a kétszázadik sikere a vébéken. Persze Bou nemcsak a versenygyőzelmek számával emelkedik ki a mezőnyből, és írta be magát örökre a sportág történelemkönyvébe. 2007 óta minden évben ő volt ugyanis a világbajnok teremben és szabadtéren egyaránt.

Ez összesen immár harminc világbajnoki címet jelent a mindvégig Montesával versenyző Bou-nak. Az örökranglistán is messze ő áll az élen, a második a szintén zseniális angol Dougie Lampkin, aki tizenkettőig jutott. A jelenleg aktív vébémenők közül a spanyol Adam Raga áll még két sikerrel, de az utóbbi években rendre csak Bou árnyékában tud motorozni. Pedig a Toni Bou-éra előtti utolsó győztesről van szó, 2006-ban Gas Gasszal nyert.

Screenshot 2022-06-28 at 11-28-42 Toni Bou Achieves Outstanding

De visszatérve Bou-ra: 2003-ban indult először a vébén, ugyanabban az évben szabadtéren Európa-bajnok lett. Első világbajnoki futamgyőzelmét 2006-ban aratta, akkor az idény végén ötödik lett, rá egy évre pedig elkezdődött a megállíthatatlan menetelés. Legsikeresebb szezonja a 2012-es volt, akkor 18 versenyt húzott be. Tavaly újabb mérföldkőhöz ért, amikor a 29. és 30. vébéaranyat is a nyakába akasztották. Idén a kétszázadik futamgyőzelem máris emlékezetessé tette a szezont.

Ami az idei évadot illeti, most is vezeti mindkét pontversenyt Adam Raga előtt. Míg a szabadtéri versenysorozat csak ebben a hónapban rajtolt, és mindössze két versenyhétvégén vannak túl, addig fedett pályán két kör van hátra, előnye magabiztos, harmincpontos.