Robogóba is 480-ért jár a benzin – mondja a NAV

2022.08.15. 08:28

Pár napja mi is megírtuk, hogy igen ellentmondásos a gyakorlat arra vonatkozóan, hogy a robogósok tankolhatnak-e 480 forintos rögzített áron vagy sem. A Mol megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a segédmotorosoknál is hatósági árat alkalmaznak, viszont több olvasónk is jelezte, vannak olyan töltőállomások, ahol simán piaci viszonyokkal számolnak. Ezzel kapcsolatban a Technológiai és Ipari Minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek is elküldtük kérdéseinket, választ azonban mostanáig nem kaptunk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal viszont a 24.hu kérdésére kifejtette, hogy a robogósok nem kerülhetnek hátrányba.

DMOHA20180125024

A NAV a válaszban a vonatkozó jogszabályból kiemelte, hogy akkor nem hatósági áras az üzemanyag, ha azt külföldi rendszámú járműbe töltik, ha nem természetes személy üzemelteti a járművet (kivéve taxik), vagy nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyagtankjának töltése céljából értékesítik (értsd: pl. kannába tankolnak).

Ezek alapján az adóhivatal álláspontja szerint a robogósokat (és egyéb segédmotoros kerékpárral közlekedőket) is hatósági áras, tehát 480 forintos üzemanyaggal kell kiszolgálni. Nem szenvedhetnek hátrányt ugyanis amiatt, hogy a forgalmi engedély felmutatásának – mint teljesíthetetlen feltétel – hiányában nem állapítható meg az üzemeltető személye.

Hozzátették, a természetes személy által üzemeltetett rendszámos motorkerékpár (ideértve a nagyrobogókat is) szintén hatósági áron tankolható. Igaz, ez eddig is egyértelműnek tűnt, hiszen ott megvan a rendszám és a forgalmi engedély, tehát utóbbit fel tudják mutatni fizetéskor a motorosok.

Forrás: 24.hu