450-es egyhengeressel venne új lendületet a Hesketh

2022.08.30. 13:43

Finoman szólva sem írunk gyakran a Hesketh-ről a Totalbike-on, nyilván nem véletlenül, hiszen ők is elég ritkán hallatnak magukról, az utóbbi időben saját közösségi médiás felületeiken sem voltak valami aktívak. A 2010-es tulajdonosváltás után a Hesketh 24-gyel indult újra a márka, majd kompresszoros gépekről számoltunk be többször is. Ezúttal egészen más területre tévedtek, és a Facebook oldalukon elhintett infók és képek szerint egy 450-es egyhengeresen dolgoznak.

Miután a Hesketh 24-et éppen az Euro 5 norma bevezetése tüntette el a palettáról, most eleve az aktuális környezetvédelmi előírásoknak megfelelő blokk fejlesztésébe fogtak. A 450 köbcentis egyhengereshez a Honda XR400 enduró motorját vették alapul, azt dolgozták át, és látták el korszerű befecskendezéssel. A korábbi modellekhez, illetve tervekhez képest jóval visszafogottabb léptékről beszélhetünk, hol van már a két liter körüli V2-es?

A futóművet a K-Tech közreműködésével fejlesztették, hátul két rugóstagot találunk, elöl egy minden paraméterében állítható fordított villát. A megállást elöl dupla tárcsa segíti, radiálisan rögzített nyergekkel, és jár hozzá blokkolásgátló is. A dizájnt minimalistára veszik, de a súlycsökkentés jegyében alkalmaznak szénszálas elemeket is. Amúgy két kivitelt, egy roadstert és egy scramblert terveznek közös alapokra.

Paul Sleeman, a Hesketh feltámasztója azt mondja, sokszor megkapta az emberektől, hogy imádják, amit csinál, de a motorok egyszerűen elérhetetlenek számukra. Most a 450-essel ezen a téren is szeretne változást elérni, és úgy látja, a kereskedői haszonkulccsal együtt 14 ezer font, vagyis 6,6 millió forint körül lehet az ár. Ez nyilván nem kevés, de kis szériás különlegességhez mérten kell értékelni.