Moto2-re vált Darryn Binder

2022.10.19. 06:18

Miután tavaly ősszel hivatalossá vált, hogy Darryn Binder – a KTM gyári csapatában motorozó Brad Binder öccse – a Moto3-ból közvetlenül a MotoGP-be ugrik, kihagyva a köztes lépcsőfokot, a Moto2-t, nagyon hamar megjelentek a kritikus hangok. Az ifjabb Bindert túlságosan tapasztalatlannak tartották sokan, ezáltal pedig úgy vélték, veszélyt jelenthet a többiekre – erre a szkepticizmusra rá is segített, hogy az utolsó előtti Moto3-as futamon kiütötte a bajnokaspiráns Daniele Foggia alól a motort, ezzel kvázi eldöntve a vébécím sorsát.

darrin 0.big

Az RNF Yamaha csapatánál aztán a rutinos Andrea Dovizioso mellé került, és nem fut valami erős szezont. Olyannyira nem, hogy 12 pontjával még mindig a 15 pontos Dovi mögött áll, holott az olasz időközben visszavonult, az utóbbi három futamon nem állt rajthoz. Tegyük hozzá gyorsan: a Yamahát idén a címvédő Fabio Quartararón kívül nem is nagyon tudja más eredményesen megülni.

Mindenesetre a GP-ben jókora pilótakeringő zajlott le a következő idényre, és a 2023-ban Apriliára váltó RNF nem Binderrel képzeli el a jövőt, hanem két ex-KTM-essel: Miguel Oliveirát a gyári alakulattól, Raúl Fernándezt a Tech3-től igazolták le. Nyilván az sem segített sokat Binder helyzetén, hogy a Suzuki kiválásával istállóból is kevesebb lesz jövőre.

A lényeg az egészben, hogy Darryn Binder jövőre már a Moto2-ben megy, méghozzá a Husqvarna színeiben. A KTM-csoport (Pierer Group) égisze alá tartozó svéd márka eddig csak a Moto3-ban volt jelen, ők is újoncok lesznek a szériában, méghozzá a német Intact GP partnereként. Sőt, kettejük együttműködése a Moto3-ra is kiterjed majd. A dél-afrikai csapattársa a német Lukas Tulovic lesz.

Érdekesség, hogy Binder 2015 óta tagja a gyorsasági-vébé mezőnyének, a Moto3-ban kezdett a Mahindrával, aztán a KTM-nél folytatta. Viszont mindössze egyetlen futamgyőzelem van a neve mellett, még 2020-ból, és dobogós helyekkel sincs nagyon kitömve. 2020-ban a KTM-mel nyolcadik, 2021-ben a Hondával hetedik lett összetettben. Az idei volt az első szezonja a királykategóriában, legjobb eredménye egy tizedik hely Indonéziából.