Saját versenysikerei előtt emeli kalapját a Ducati

2023.12.26. 08:52

A 2022-es és 2023-as év versenysikereinek örömére piacra dobott néhány limitált szériás motort a Ducati. Egészen pontosan öt Panigale modellről van szó, négy V4 S-ről, valamint egy V2-ről, amelyek mindegyike a MotoGP-ben, a WSBK-ban és WorldSSP-ben látott matricázást viseli. Látványra versenymotorok, egyébként felcsinosított rendszámos darabok.

Az öt különböző motor öt sikeres Ducati motorversenyzőhöz tartozik. Francesco Bagnaia, Jorge Martin és Marco Bezecchi MotoGP szerepléséhez egy-egy V4 S tartozik. Alvaro Bautista idei első helyéhez a Superbike-világbajnokság keretein belül szintén, az SSP-ben bizonyító Nicolo Bulegához pedig a V2. A motorok matricázása autentikus, mindegyik pontos mása annak, amit a versenyzők 2023-ban legalább egyszer tényleg használtak – a Bagnaia és Bautista sárga például a misanói futamon tűnt fel.

De nem csak a versenymotorokat idéző megjelenésben és a viselt számokban köszönnek vissza a motorokhoz dedikált pilóták. Mindegyik tankon ott díszeleg az adott versenyző aláírása – persze rendesen lelakozzva a tartósság jegyében.

Maguk a motorok nem estek át durva beavatkozáson, de azért akadnak az egyszerű módosítások mellet igazán finom cuccok is. A lézergravírozott kormánybefogó meg a kijelző egyedi beköszönő animációja mellett a rendszám és a tükrök eltávolítását megkönnyítették, a tanksapkát egyszerű csavaros kivitelre cserélték, a V4 S-ek tengelykapcsolóit pedig kilenc lamellás STM-EVO SBK szárazkuplungra cserélték.

Felkerült egy a gyárinál 2 kilóval könnyebb kidörgő, a gyári lábtartók helyére pedig állítható Rizomák mentek fel. A Bulega-féle V2 ezeken túl kapott még egy kis Öhlins futóműfejlesztést és kormánylengés-csillapítót is. Ezek a limitált szériás replikák nem fogják elönteni az utakat. Összesen 854 készül belőlük. Nem kivitelenként, hanem összesen. A legritkább a Bezecchi-féle fekete lesz, amiből a rajtszámmal egyező 72 darab megy a piacra, de a leggyakoribb sárga Bagnaiai V4-ből is csak 263 jut a vásárlóknak.