Elvetették a motorok szigorúbb sebességkorlátozását firtató javaslatot

2024.01.04. 12:45

Karima Delli az Európai Parlament még az év elején nyújtotta be az utóbbi idők leghülyébb javaslatát, ami a motorosokat érinthette volna. A múltidő használata szerencsére teljesen indokolt, mert a francia képviselőnő javaslatát, aminek értelmében más sebességhatárok vonatkoztak volna a motorkerékpárokra Európa útjain, mint más járművekre, leszavazták, elvetették.

Amennyiben az előterjesztett ötlet átment volna, úgy azzal kellene szembenéznünk, hogy a motorkerékpárok vezetői, a járműhöz tartozó vezetői engedélyük kategóriájának függvényében nem léphetnének át olyan sebességhatárokat, amiket az autóval igen. A kivitelezés irrealitása mellett ez azt jelenthette volna, hogy általános szabályozás mellett A1-es kategóriával 90, A2-vel 100, korlátlan A kategória birtokában pedig 110 kilométer/óra sebességnél gyorsabban semmilyen körülmények között nem lehetne motorral közlekedni. Tehát ebben a fiktív valóságban még egy arra egyébként teljesen alkalmas, 48 lóerős, A2 motorral sem lehetne felvenni mondjuk az M0 ritmusát, de full A-val sem lehetne elérni a hazai autópálya tempót.

A felvezetett javaslat alapgondolata az volt, hogy a kevésbé tapasztalt motorosokat a lehető legjobban kiszorítsák a veszélyesnek ítélt, de egységes sebességtartományokból. Tim Waal, a FEMA – Federation of European Motorcyclists Associations, egy olyan összeurópai érdekvédelmi szervezet, ami nemzetközi szinten keresi a lehetőséget, hogy az öreg kontinens motorosait érintő szabályozásokba legalább javaslati szinten beleszólhassanak – főtitkára egészen egyszerűen nevetségesnek, sőt veszélyesnek nevezte már magát a felvetést is. Úgy véli, ez egy fontos győzelem, ami rámutat arra, hogy Európa szerte szükség van olyan erős motoros érdekvédelmi szervezetekre, amik hatékonyan tudják felvenni a harcot a motorosokat hátrányosan érintő döntésekkel szemben.