Csak találgatás van, hogy milyen olasz motort láttak

2024.01.06. 13:37

Oké, nem a világ legfontosabb rejtvénye, de mégiscsak érdekes tippelde, hogy milyen motorról futott be egy sor kémfotó a német Motorradhoz. A nemzetközi sajtószíntéren velük együtt Aprilia RS 457 testvérmodellként hivatkozzák, de ez azért nem ennyire egyértelmű. Az olasz Motociclismo munkatársai adtak először hangot erős kétségeiknek, amit a brit Visordown szerkesztőségében is osztanak. Az amerikai RideApartnál meg már egyenesen Moto Guzzi újdonságról írnak. Vajon mi lehet az igazság?

aprilia-rs-457-2024-2
Fotó: Gigi Soldano / Aprilia

Őszintén szólva senki nem tudja, hivatalos megerősítés ugyanis értelemszerűen nem érkezett. Ami miatt sokan az RS 457 testvérmotorjára gondolnak, az a jellegzetes, egyébként 48 lóerős motorblokk. További egyezés az RS-sel az első és a hátsó felni, valamint az az ésszerű következtetés, hogy bevett motoripari húzás ugyanarra a platformra idomos és csupasz változatot gyártani. Csakhogy!

Bár a kémfotón igyekeztek gondosan eltakarni a vázat, a kilógó nyaknál fülön csíphető, az alumínium helyett az acélcső szerkezet. A központi hátsó rugóstag helyett klasszikus, kettős darabot találsz, az igényes (de egyébként acél) lengővilla helyére egyszerűbb darab került. Ami miatt pedig joggal lehet Guzzira gondolni, az a kerek fényszóró, ami erősen kilóg az Aprilia modern dizájn nyelvezetéből. Tehát igazából két megállapítást tehetünk magabiztosan: az egyik, hogy a motor a Piaggio csoporthoz tartozik, a másik, hogy az RS 457 A2 kategóriás blokkja kerül bele.