Ezúttal Párizsban vizsgálják a motorok kitiltásának lehetőségét

2024.02.13. 17:05

Érkezik a tavasz, a jó idő közelgő beköszöntével pedig nem csak a motoros, hanem a motorosokat célkeresztbe hozó szezon is megkezdődik. Mint minden évben – tegyük hozzá, nem alaptalanul – ezúttal is a kibocsátott zajon keresztül morzsolgatnák meg a kétkerekű közösség bőrnadrágban páncolt heréit. Üdítő frissesség, hogy nem a lesújtó kalapács erejével, hanem óvatosan, mintegy vitára érdemes lehetőséget közelítik meg a motorok kitiltásának témáját, felismerve annak súlyos hátulütőit.

Párizs városi tanácsában fontolgatják annak a lehetőségét, hogy részlegesen kitiltják a motorkerékpárokat és robogókat a város határain belülről. Pierre-Yves Borunazel párizsi tisztviselő szerint a kétkerekű, belsőégésű járművek által keltett zajt próbálnák ezzel csökkenteni. Borunazel egy olyan statisztikával igyekszik megtámasztani az általa támogatott javaslatot, amiben az áll, hogy a francia főváros lakosságának 80 százalékát zavarják az éjszakai zajok.

Tehát ez egyelőre egy javaslat, amit megvitatnak a városi tanácsban. A javaslat értelmében a város határain belül este 10 és reggel 7 óra között nem lehetne motorral vagy robogóval közlekedni, ami alól természetesen kivételt képeznének az elektromos meghajtású motorok és robogók. Borunazel szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokan nem szórakoztató, hanem közlekedési eszközként tekintenek kétkerekű járműveikre, így a javaslat életbelépését akkor látja ésszerűnek, ha emellett megkétszerezik azokat a támogatási formákat, amiknek a segítségével a lakosok csendes járművekre tudják cserélni a gépeiket.

A javaslat még akkor is diszkriminatív és ésszerűtlen, ha az sokkal óvatosabb, mint amivel a tavalyi évben hergelte a magyar motoros közösséget a Levegő Munkacsoport. Bár életbe előreláthatólag nem fog lépni, ha előrelépés történne, akkor is egyelőre legfeljebb egyéves tesztidőszakban gondolkodnak az érintett párizsi vezetők, aminek a végén le kell vonni a tanulságokat.