Befutott a Husqvarna Svartpilen 801

2024.03.21. 10:58

Két hete még azon kellett siránkoznunk, hogy elmaradt a nagy Svartpilen bemutató, és a teljes, kész motor helyett csak egy prototípust tolt az arcunkba a Husqvarna. A sírás-rívást ezennel hivatalosan is beszüntethetjük: befutott a 801-es, ami azt jelenti, hogy hamarosan kinyithatja érte a pénztárcáját, aki csak erre várt.

Igaz, a nagyon türelmetlenek már eddig is vehettek volna egy KTM 790 Duke-ot, hiszen a két motor között mégiscsak jelentős az átfedés, ami mondjuk nem egy rossz kiinduló alap. Ami biztosan megegyezik az az acél ötvözet váz, vagy inkább csak vázacska – merthogy annak szerepét jelentős mértékben a teherviselő elemként is funkcionáló LC8c veszi át. Ami viszont erősebb. A 790-es Duke 94 lóerő, a Svartpilen 801 pedig 103 (mint 790 Duke R). A dögösebb karakterért cserébe ezt már nem lehet A2 jogosítványhoz igazodó 48 lóerőre fojtani és papírozni.

A WP futómű rugóútjai ugyan milliméterre megegyeznek, de a Svartpilen geometriájával mégiscsak varázsoltak egy kicsit. A kormányszög egy fokkal hegyesebb, ami durvább kanyar-kezelhetőséget sejtet. A hasmagasság 12, az ülésmagasság pedig 5 milliméterrel alacsonyabbra került. Az elektronika ismeri a Supermoto üzemmódot, amivel féktávon keresztbe lehet rakni. A magyarországi ára egyelőre nincs meg, de értelemszerűen a Duke fölé fogják pozícionálni.