Májusban kezdik gyártani a terepképes MV Agusta túraendurót

2024.04.13. 12:07

Lassan három éve csiszolgatja az MV Agusta a terepképes túraenduróját. Ez az, ami korábban Lucky Explorer 9.5 munkacímen is futott. A végső formáról végül lemarad néhány ez és másik néhány amaz. A féktárcsa-burkolatért szerintem senkinek nem sír a szíve, a Lucky Strike tematikát pedig sejthető, hogy megtartják egy drágább, jobban felszerelt változatnak. De a lényeg: most már tényleg elkészül. A neve is megváltozott. Enduro Velocénak hívják. A gyártást májusban kezdik, tehát még idén begurulnak az első elérhető darabok.

Agusta-Enduro-Veloce-2.png

A motorblokk 931 köbcenti, és jó MV Agusta szokás szerint háromhengeres. 124 lóerő és 102 Nm, a főtengely forgása pedig kontrairányú, ami várhatóan jót tesz a kezelhetőségnek, mert ezzel a trükkel tompítani lehet a kerekek és a lánckerekek giroszkópikus hatását.

Terephasználatra úgy látszik, alkalmas lesz az Enduro Veloce - már aki szereti drága játékszerrel kísérteni a sorsot. Előre 48-as, persze minden paraméterében állítható villák kerülnek, hátul 210 milliméteres rugóút vár, itt már csak az előfeszítéssel lehet játszani. De az MV Agustáról beszélünk, lesznek extrázott példányok.

MV-Agusta-Enduro-Veloce-1.png

Ahol első ránézésre igazán erőset villant az Enduro Veloce az a fékek és az elektronikai csomag. Előbbihez nem kell sokat hozzátenni: Brembo Stylema. Csúcstermék. A beállításokban pedig szépen el lehet majd veszni. Öt közúti, két off-road és egy esős időjáráshoz igazodó menetprogram közül lehet választani, de itt jön az érdekes része: a kipörgésgátlót tovább lehet finomítani azzal, hogy először beállítod, hagyományos vagy bütykös abroncson áll a motor, ami így már 16 beállítási lehetőséget jelent.

Ezen felül persze lehet még finomhangolni. Kétféle motorfék intenzitás közül lehet választani, ízlés és bátorság jegyében lehet állítgatni az egykerekezés gátlót, na meg ott van a tempomat is. Az ABS IMU-vezérelt kanyarérzékeny darab, ami ismeri az off-road felhasználáshoz tartozó igényeket.