Jön, jön, jön: KTM 990 RC R

2024.05.09. 16:05

KTM sportmotor? Régóta várjuk, az osztrákok pedig jó ideje lengetik a lehetőséget, és nem is lehetne aktuálisabb az érkezése. Egyrészt éppen szemtanúi vagyunk, hogy a gyártók újra kísérleteznek a 120 lóerő körüli sporteszközökkel (ZX-6R, CBR600RR), a KTM-nek erős a sportjelenléte, ráadásul a mottójuk is ez: ready to race. Korábban már elsütötték az RC 8C-t, de az egy véglet. Egy csúcsra járatott, limitált szériás különlegesség. Ezúttal viszont rendszámozható, rendes, népi sportmotort kapunk.

2025 KTM 990 RC-3

Várni azért még kell rá, de nem sokat. A KTM szerint 2025 év elején már a szalonokban fog virítani. A részletes specifikációval azonban még kivárnak. Amit ezen a ponton biztosan elmondhatunk, hogy a 990 RC R 128 lóerőt és 103 Nm-t tud. Az egyelőre elérhető korai fotókon még Akrapovic kipufogóval mutatják, de az alapmodell várhatóan egy visszafogottabb rendszerrel érkezik.

A KTM nem költségoptimalizáló platformtervet követ, azaz nem követi el, hogy a csupasz motorjuk felöltöztetésével akarja eladni a sportmotoros megjelenést. Számos differencia látszik már első ránézésre. A legsúlyosabb talán, hogy a váz különbözik a 990 Duke-nál használttól, de a féktárcsák, a fékek mind eggyel magasabb polcról érkeznek.

2025 KTM 990 RC-12
Fotó: KTM

A WP futómű és a lengőkar viszont ismerősen hat, az ergonómián pedig látványosan módosítottak. A csutkakormány egészen alacsonyra került, a lábtartók magasan vannak, azaz lesz itt hasalás.

A 990 RC R-ről hamarosan több információnk lesz. A KTM ígérete szerint még idén bemutatják a prototípust.