A törpe Honda Africa Twinnél menőbbet ma már tuti nem látsz

2024.06.11. 08:56

Röviden:

  • Ez itt egy kicsinyített Honda Africa Twin
  • Az alapja egy Monkey, amihez a Honda kiegészítőként árulta az átalakításhoz szükséges alkatrészeket
  • Baromi ritka készletről van szó, nagyon keveset gyártottak
  • A képeken egy 1992-es, makulátlan példány látható, amire még bárki licitálhat
  • Már most látszik, hogy az ára igen húzós lesz

Aki szenvedélyesen rajong a túraendurók műfajáért, jó eséllyel kedveli a régi, dupla körlámpás Honda Africa Twint. A motor első generációja, vagyis az XRV 650 mára megbecsült klasszikus lett, ami a kiváló terepképességein túl a csodás külsejének is köszönheti a népszerűségét.

Szintén Honda, és nem kevésbé népszerű a régi, tényleg elképesztően apró Monkey, amiből mára drága, gyűjtői klasszikus lett. Ha azt gondoltad, hogy egy játéknak tűnő minimotornak és egy komoly, terepre fejlesztett, hatalmas célgépnek nincs metszéspontja, akkor nagyon tévedsz.

Létezett ugyanis pici Africa Twinné maszkírozott Monkey, amit Honda Z50J Monkey Baja Africa néven érdemes keresni. Nem nehéz őszintén vágyni az elképesztően aranyos, lekicsinyített terepmotorra, szerezni azonban nem könnyű. A Honda nagyon kevés ideig gyártotta a Z-szériás Hondákhoz külön megvehető Africa Kitet, ami mára igazi ritkaság lett.

A kitben vannak kézvédők, toldat a sárvédőre, szélterelő, haspáncél és természetesen körlámpák is, hogy a kismotor minél jobban emlékeztessen az igazira. A készlet egyik leglátványosabb eleme az eredetire nagyon hasonlító, magas tank, ami itt egyben van a hátsó idommal és a nyereggel. A tank ebben az esetben csak dekoráció.

A gyári szettel átszabott, még az eredetinél is tömpébbnek látszó Monkey így se lett alkalmasabb arra, hogy a Szaharában túrázzunk vele. Cserébe ez a kis gnóm valahogy még az alapjául szolgáló motornál is bájosabb. A ritkasága ellenére néha feltűnik egy eladó példány: most egy 1992-es, gyönyörű állapotú darabot hirdettek meg a Bring a trailer aukciós oldalon.

Az 50 köbcentis motor mindössze 360 kilométert futott, ami még úgy is hihetetlenül kevés, hogy valószínűleg kényelmetlen vele naponta közlekedni. Mivel egy igen ritka, kifogástalan, hiánytalan állapotú motorról van szó, az ára is mellbevágó: a cikk írásának pillanatában 16500 dolláron, vagyis több, mint 6 millió forinton áll a licit, és még messze az aukció vége.

Forrás: Bring a trailer