Terepképes ADV bike-ot fejleszt a Can-Am

2024.07.29. 14:13

Az megvan, hogy a Can-Am, mint márka egyébként erős off-road gyökerekkel rendelkezik? Mármint a kétkerekű fajtából. Csak azért kérdezem, mert szerintem nem akkora trivia, mint mondjuk egy BMW eredettörténet. Ráadásul elég kérészéletű történet volt ez. A Can-Amet a kanadai Bombardier motokrosszra szakosodott ágának hozták létre 1972-ben, hogy tizenöt évvel később, 1987-ben a 250 köbcentis, nem épp sikeres ASE modellel bezárják a boltot. Az ATV-k és a háromkerekű rettenetek korszaka, amikről ma ismerjük a céget, csak ezután következtek.

can-am-origin-electric-motorcycle-dual-sport-1
Fotó: Can-Am

A Can-Amnél ehhez a motoros múlthoz nyúltak vissza most, hogy újra a kétkerekű múfaj felé kacsintgatnak. Első modern, hagyományos felépítésű motorjukat persze már eltávolították a motokrossztól, és egy sokkal nagyobb közösséget elérő stílus felé, a rendszámozható endurók irányába tolták. Nagy levegő: ami elektromos.

Specifikációkat eddig nem tett közzé a Can-Am, szóval a tömegről, teljesítményről, hatótávról és társairól eddig semmit nem tudunk, de a terheléses futómű tesztelés egy fázisáról megjelentettek egy videót, amiben amellett, hogy ejtenek néhány szót a sajátos dizájnról (szerintük Can-Ames lesz), arról is beszélnek, hogy az élvezetes felhasználást tartják a szemük előtt. A Can-Am oldalán a motor bemutatását 2024 végére tervezik, így a részletes információk valószínűleg az EICMA novemberi időpontjának környékén érkeznek.