Amikor a győztesek szomorúak

2010.09.06. 10:15

Szvoboda Bencének emberfelettit kellett nyújtania és meg is tette, de nem volt elég. A bajnoki cím elúszott, de a nézők olyat láthattak, amit csak nagyon ritkán: európai szintű, rémisztő tempót.

A Kőszárhegy mellett fekvő Csillagvölgy legendás motokrosszos körökben. A dombokra épült, katlanban lévő pálya gyönyörű adottságokkal rendelkezik és hagyományosan ez a bajnokság utolsó futama, itt avatnak bajnokot. A földet nem csak pezsgő locsolja, hanem gyakran könnyek, amelyeket nem az öröm fakaszt. A talaj pazarul előkészített, belocsolt, de nem dagonya; öröm itt versenyezni. A nézőszámra nem panaszkodhattak a szervezők, ennyi embert nagyon ritkán látni krosszversenyen, szinte teljesen elfoglalták a domboldalt.

MX1-ben Borka János (266, Kawasaki) 18 pontos előnnyel érkezett, neki elég egy biztos motorozás az ötödik helyen és megvan a hatodik magyar bajnoki cím. Az MX2-ben pedig Hugyecz Erik (141, Yamaha) érkezett 12 pontos előnnyel, ez is elég lehet a fiatal versenyzőnek, hogy megszerezze az első bajnoki címét a felnőtt kategóriában.

A sérüléseiből kigyógyult bomba formában versenyző Szvoboda (MX1) és a fiatal, ambíciózus és vérprofi Nagy Alex (102, KTM) voltak az üldözők. Ilyen versenyzőkkel a nyomában ki merne nyugodtan körözni? Senki. Ha jön egy defekt? Ha egy lekörözött elénk keresztez? Ha benézünk egy kanyart? Itt nincs biztonsági motorozás, menni kell, keményen.

Az időmérő is erről tanúskodott. Az MX1-ben Szvoboda (42, KTM) mögött egy lépéssel Borka, MX2-ben első és abszolútban harmadik a meglepetés ember Hugyecz, őt követi az MX1 harmadik helyezettje Lécz Gergő (8, Suzuki) majd az MX2 bajnoki cím megszerzésért küzdő Nagy Alex. A gyorsabbak 10-12 kört mentek az időmérőn, látszott, hogy semmit nem akarnak a véletlenre bízni.

Az első futam majdnem unalmas lett, Szvoboda elvitte a startot, mögötte Borka küzdött egy kicsit a Belgiumból érkezett vendéggel, Jimmy Huysmans-szal (811, Yamaha). Hamar visszaszorította a harmadik helyre, onnan Lécz a negyedikre lökte, azonban ez az MX2-es kategória első helyét jelentette.

Hiába volt a második Nagy Alex, harmadikként ott loholt Hugyecz, akinek ez a pozíció egy lépést jelentett a bajnoki cím felé. Gondoltuk, a következő futamban a biztonsági motorozás elég is lesz. Eközben az élen Szvoboda olyan tempót ment, hogy körönként 2-3 másodpercet rakott a mezőnyre, a leglassabb utolsó köre is 1:40-en belüli volt. Ekkor több mint 40 másodperccel vezetett a távolról sem lassú Borka előtt, aki 12 másodperccel hagyta el a mezőnyt. Ez az is jelentette, hogy 3 pontot vesztett az előnyéből, de így is 15 maradt.

Valljuk be: ezt behozni nem lehet, csak elveszteni. Borka Jani tapasztalt, rutinos versenyző, ha nincs műszaki hiba vagy tömegbukás, meglesz a bajnok. MX2-ben hasonlóan jó a helyzete Hugyecznek, ő csak két pontot vesztett, egy szép tízes előnnyel kezd a második futamnak.

A második rajt hozott egy kis izgalmat, mert a biztonsági motorozással is bajnok Borka elvitte a startot, mögötte Szvoboda és Déczi Balázs (9, Suzuki) nagyon tempósan haladva. Szvoboda nem volt elégedett a második hellyel, egy bravúros előzés után már az elő körben élre állt. Amint övé volt az első pozíció az egyik ugrón úgy lefordította a motort, hogy körülbelül fél méter magasan repült, oldalt ülve a vízszintes motoron. A nézők ijedtükben felhördültek. Innen az első futam ismétlődött, szépen elhúzott a széles vigyorral, biztonságosan, de nem lassan motorozó Borka elől. Harmadik helyen Déczi Balu motorozott be.

Az MX2-ben a pontelőnnyel érkező Hugyecz kitaktikázta a bajnoki címet: Huysmans nyert, Nagy Alex megint második lett, Hugyecz immár bajnokként a harmadikon befutott, de ne gondoljuk, hogy túra tempóban: a mögötte jövők mind kört kaptak tőle. Ilyen, amikor a győztesek szomorkodnak.

A Totalbike gratulál az összes versenyzőnek, kiváltképpen a két bajnoknak: az immáron hatszoros magyar bajnok Borka Jánosnak és az első felnőtt bajnoki címét megszerző Hugyecz Eriknek. Izgalmas év volt.