Doppingszerrel bukott le az OCC vezére

2011.02.09. 15:54 Módosítva: 2011.02.09. 15:54

Növekedési hormonnal és anabolikus szteroidokkal lőtte magát Paul Teutul, az Orange Country Choppers alapítója, a világ talán leghíresebb motorépítője. A Discovery Channel csatornán futó műsorukban dühkitöréseiről, minősíthetetlen beszólásairól híres idősebb Teutul idén lesz 61 éves.

Lebukott az a floridai fogorvos, aki éveken keresztül illegális szerekkel – többek között az öregedés lassítására, illetve az izomtömeg növelésére használt növekedési hormonnal, illetve szexuál szteroidokkal – kereskedett az Egyesült Államokban. Dr. James M. D'Amico ügyfelei között számos hírességgel, legalább négy első osztályú baseball játékossal, és a már említett id. Teutullal is találkozhatunk. A mostani eset egy négy évvel ezelőtt Albany városában indított nyomozás egy mellékszála lehet – akkor is az illegális szteroid-kereskedelmet akarták felszámolni.

Az 58 éves D'Amico praktizálási engedélyét még 2003-ban vonták be korábbi zűrös ügyei miatt: innentől kezdve még legalább két évig pózolt az orvosi szerepkörben, hogy aktuális ügyfeleit elláthassa a tiltott szerekkel. Dr. Leonard A. Lado, egy floridai pszichiáter elmondta a nyilvánosságnak: „James M. D'Amicót pillanatnyilag bipoláris személyiségi zavarral keveredő egyéb súlyos mentálhigiénés betegségekkel kezeljük. A betegségek ezen balszerencsés kombinációja magyarázatot adhat D'Amico kritikátlan viselkedésére.”

Legkevesebb 73 olyan receptet találtak, melyeket D'Amico állított ki jogosulatlanul az idősebb Teutulnak a 2002. augusztus 2. és 2006. október 3. közötti időszakban. A készítmények összértéke meghaladja az 51 ezer dollárt, átszámítva a 10 millió forintot. Az ügy kirobbanása óta még további két, az Egyesült Államokban dolgozó orvost fogtak el, akik érintettnek bizonyultak az ügyben – Teutul aktív ügyfele volt mindkettejüknek.

A túlzott exogén tesztoszteron bevitel emberben észlelt agressziókeltő hatása mind a mai napig nem nyert teljes körű bizonyítást. Goymann madárkísérleteiben ugyan észlelte a szexuálszteroid és az agresszív viselkedés közti összefüggést, de Social modulation of androgens in male birds című értekezésében ő is megkérdőjelezi, miszerint a mechanizmus emberben is működne. Egy másik tudományos munkában van Amsterdam lehetségesnek tartja, hogy túldozírozott tesztoszteron kezelés alatt agresszívebben viselkednek a készítményt szedő férfiak. A kutatások alapján nem bizonyított, de nem is zárható ki, hogy Teutul hirtelen természete és a gyakran minősíthetetlen kommunikáció a gyógyszerek tartós szedése miatt következett be.

D'Amicót 1 millió dolláros büntetés megfizetésére, és 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélheti a bíróság.